Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javni frižideri
  • 02.08.2016. 14:00

Javni frižideri gdje se višak hrane dijeli!

Foodsharing frižideri u bečkim gradskim četvrtima!

  • 189
  • 8
  • 0

Foodsharing postaje sve aktualnija tema u društvu današnjice, a upravo pred odlazak na ljetni godišnji odmor baci se najviše kvarljive hrane. Iz tog razloga u mnogim bečkim gradskim četvrtima od ovog ljeta postoje javni frižideri gdje se takva hrana može podijeliti sa sugrađanima.

Prema zvaničnim podacima, bečka kućanstva bace 70.000 tona ili 7.000 punih kamiona prehrambenih proizvoda u otpad - količina koja bi se zapravo vrlo jednostavno mogla smanjiti. Riječ je o hrani u vrijednosti od 400 eura po kućanstvu.

Javni frižideri dostupni besplatno!

Inicijativu za postavljanje ovakvih frižidera na javnim mjestima pokrenula je bečka "Foodsharing" udruga. Frižideri su svima besplatno dostupni, a različite humanitarne organizacije i ekološka udruženja zadužena za održavanje njihove čistoće i provjeru ispravnosti hrane.

Sukladno jednom istraživanju iz 2012. godine u Austriji se godišnje baci 157.000 tona hrane, što je 19 kilograma hrane po osobi, odnosno 300 eura po kućanstvu. Savezno ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo, okoliš i vodoprivredu nakon toga je pokrenulo inicijativu "Hrana je vrijedna" s ciljem smanjenja bačene hrane za 20% do kraja 2016., a u maju 2015. godine i bečko je gradsko vijeće pokrenulo zakonske mjere koje će po uzoru na Francusku i Belgiju regulirati nepotrebno bacanje upotrebljivih namirnica. Krajnji cilj je dvostruko manje hrane u otpadu do 2025. godine.


Tagovi

Bacanje hrane Foodsharing Hladnjaci Beč


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]