Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veterinarska inspekcija
  • 08.04.2024. 16:00

Jača kontrola zbog afričke kuge svinja - izrečene i novčane kazne

Čega se moraju pridržavati stočari na domaćim farmama, a čega mesari i trgovci?

Foto: Depositphotos/muntenesa
  • 114
  • 21
  • 0

U cilju sprečavanja ponovnog izbijanja afričke kuge svinja te nelegalnog transporta i klanja životinja, Republička veterinarska inspekcija u saradnji sa opštinskom, odnosno gradskom veterinarskom inspekcijom provodi pojačane kontrole obilježavanja i kretanja domaćih životinja te prometa mesa za javnu potrošnju, stoji na stranicama Inspektorata.

Izrečene novčane kazne 

U protekle dvije sedmice realizovana je akcija u dijelovima Republike Srpske, u kojima obzirom na prethodnu epizootiološku situaciju postoji veći rizik od nelegalnog prometa svinja i svinjskog mesa. "Kontrolom je do sada obuhvaćeno 38 objekata, od čega su u 25 slučajeva utvrđene nepravilnosti, te su izrečene upravne mjere u cilju otklanjanja utvrđenih propusta i novčane kazne u iznosu od 7.000 KM", saopćili su i najavili da će u narednom periodu pojačane kontrole biti nastavljene na teritoriji cijele RS.

Primarna svrha pojačanih inspekcijskih kontrola je suzbijanje širenja zaraznih bolesti životinja, od kojih su mnoge zoonoze, što znači da se prenose i na ljude te pored ogromne štete za stočarstvo i prehrambenu industriju predstavljaju ozbiljan rizik i za zdravlje ljudi, upozorili su.

U skladu sa navedenim, jedini adekvatan način za stavljanje pod kontrolu zaraznih bolesti životinja jeste kontrolisano kretanje i transport životinja, te promet namirnica životinjskog porijekla u skladu sa propisima i pod nadzorom nadležnih organa.

Kojih pravila se držati?

Sve životinje na domaćim farmama obavezno moraju biti obilježene i za iste u pogledu zdravstvenog stanja trebaju biti provedene mjere propisane od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Takođe, prometovati se mogu samo životinje koje su obilježene i koje imaju Uvjerenje o zdravstvenom stanju kojim se dokazuje da su zdrave i da potiču sa područja gdje nema zaraznih bolesti, te da je dozvoljen transport životinja.

Kada je riječ o mesu i namirnicama životinjskog porijekla koje se prometuju u mesnicama, ugostiteljskim i drugim objektima za javnu potrošnju, isto može poticati samo iz objekata za klanje i preradu mesa koji su odobreni za tu djelatnost i koji su pod nadzorom veterinarske inspekcije. Meso, odnosno proizvodi, moraju biti pregledani od strane ovlaštenog veterinara i obilježene pečatom veterinarske inspekcije, koji predstavlja kontrolni broj klaonice ili objekta za preradu mesa.

"Ovim putem apelujemo i na građane koji uzgajaju svinje za sopstvene potrebe, da se u toku uzgoja i klanja pridržavaju preventivnih mjera za sprečavanje širenja bolesti, propisanih od strane resornog ministarstva, posebno u područjima koja su ranije okarakterisana kao ugrožena", poručili su inspektoratu i zaključili da definisane mjere nisu komplikovane za provođenje i zahtijevaju minimum lične odgovornosti pojedinaca, a u cilju opšteg dobra.


Tagovi

Veterinarska inspekcija Kontrola svinja Kontrola mesa Kontrola farmi Rizik Bolest životinja Afrička kuga svinja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nevjerovatan gest Milave dok je ručala sa prijateljicama zapalio internet. Prvo je pomela svu silažu sa svoje desne strane, pa je onda napala lijevu gomilu.