AgroKlub.ba

\

Prehrambena industrija

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Prehrambena industrija » Izvozna zarada poljoprivrednog sektora EU

Izvozna zarada poljoprivrednog sektora EU

Rekordni izvoz

Izvozna zarada poljoprivrednog sektora EU

Datum: 19.03.2017. 10:00

Kategorija:

Prehrambena industrija

Izvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU dosegnuo je rekord u 2016.

Godišnja vrijednost EU izvoza poljoprivrednih proizvoda u 2016. dosegnula je novu rekordnu razinu dosegnuvši 130.7 milijardi eura, za 1.7 milijardu više nego 2015.

Najveća povećanja u godišnjem izvozu su usmjerena na SAD (za 1.26 milijardu eura više) i Kinu (do 1.06 milijardi eura). U isto vrijeme, vrijednost EU uvoza poljoprivrednih proizvoda spustila se za 1.5% na 112 milijardi eura. To je dovelo do povećanja dobiti od izvoza poljoprivrednih proizvoda (18.8 milijardi eura, sa 15.3 milijardi eura u 2015.)

Izvoz poljoprivrednih proizvoda EU čini 7.5% sveukupnog izvoza u 2016; a 6.6% svih uvezenih dobara se odnosi na njih. Izvozna zarada poljoprivrednog sektora među glavnim je krivcima za povećanje izvozne dobiti EU u 2016. (39.3 milijardi eura)

Kroz cijelu godinu, EU proizvođači su uspješno povećali izvoz svinjskog mesa, povrća. Izvozne vrijednosti za vino, maslinovo uije i druge prerađene proizvode povećao se za 4 do 5% u prosjeku, dok su izvozne vrijednosti za pšenicu i druge žitarice te mlijeko u prahu pale.

EU izvozi i u Kanadu s kojom je sklopljen i trgovinski sporazum, a izvozna dobit je u 2016. bila 1.25 milijardi eura. Glavni EU izvozni proizvodi su prerađevine, pića, vina, likeri, pivo kao i tjestenina i keksi.

Foto: bigstockphoto.com, agnormark

Broj pregleda članka: 336; Uspješnost članka: 18.8

Izvor: EC Europa

Tagovi: Izvoz, EU, Rekord

Ključne riječi članka: izvozna, zarada, poljoprivrednog, sektora, eu, milijardi, proizvoda, poljoprivrednih, izvozne, izvoza, izvozna, milijardi eura, poljoprivrednih proizvoda, izvoza poljoprivrednih proizvoda, zarada poljoprivrednog sektora, izvozna zarada poljoprivrednog


Ivana Nađ

Svi tekstovi autora

Autorica Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."