Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora
  • 15.07.2017. 14:00

Izvoz u zemlje Perzijskog zaljeva veći 5,5 puta nego uvoz

BiH u Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Kuvajt, Katar, Bahrein i Oman izvezla robe ukupne vrijednosti 75,7 miliona, dok je iz ove regije uvezla 13,4 miliona KM.

Foto: Bigstock/denisfilm
  • 683
  • 39
  • 0

Podaci Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore pokazuju da je BiH u Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Kuvajt, Katar, Bahrein i Oman izvezla robe ukupne vrijednosti 75,7 miliona, dok je iz ove regije uvezla 13,4 miliona KM.

Dalo bi se zaključiti kako smo na tržište ovih šest zemalja plasirali 5,5 puta više proizvoda nego što je iz Perzijskog zaljeva stiglo u BiH, piše blic.

Najveći izvoz u Saudijsku Arabiju

Najznačajniju trgovinsku razmjenu BiH bilježi sa Saudijskom Arabijom i to 49 miliona te sa UAE 37 miliona KM.

"Struktura izvoza u Saudijsku Arabiju ukazuje na vodeće učešće proizvoda namjenske industrije. Međutim, zapaženo je i znatno povećanje izvoza nekih prehrambenih proizvoda, kao što su peciva, kolači, keksi i ostali pekarski proizvodi. Izvoz pomenutih prehrambenih proizvoda sa 3,5 miliona u 2015. povećan na 6,3 miliona KM u 2016. godini. U uvozu iz Saudijske Arabije prednjače hemijski proizvodi i datule. Ova država je naš vodeći spoljnotrgovinski partner među državama Perzijskog zaljeva sa kojom ostvarujemo najveći trgovinski suficit - 46 miliona KM", kaže Tarik Kovač iz Agencije za promociju izvoza BiH pri V/STK.

U razmjeni sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima BiH bilježi nešto manji suficit - 14 miliona KM. U UAE najviše izvozimo drvo i mirise, dok u uvozu dominiraju aluminijum i kava.

Izuzetna prilika za BiH kompanije

"Države Perzijskog zaljeva uglavnom se posmatraju kao jedinstveno tržište i predstavljaju izuzetnu priliku za kompanije iz BiH. Prije svega, riječ je o zemljama koje svake godine bilježe značaj ekonomski rast, posebno Katar i Kuvajt, i koje se prema većini ekonomskih pokazatelja nalaze među najbogatijim zemljama u svijetu. S obzirom na visinu dohotka po glavi stanovnika, multikulturalnost sredine i izloženost globalnim trendovima, može se reći da su UAE najperspektivnije tržište za plasman naših proizvoda i trgovinsko čvorište za ceo region", ističe Kovač.

Posebno je zanimljivo da su prehrambeni proizvodi iz BiH našli put do tržišta nekih najbogatijih država svijeta, bez obzira što nije riječ o nekim velikim količinama.

Prema mišljenju domaćih poljoprivrednika, činjenica da hranu izvozimo čak u Saudisku Arabiju ili Kuvajt jeste zanimljiva, ali je, kako ističu, riječ o količinama koje ne mogu da poprave spoljnotrgovinski deficit.

Foto: Bigstock/denisfilm


Tagovi

Izvoz Persijski zaliv Izvoz pekarskih proizvoda Pekarski proizvodi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.