Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vijeće ministara BiH
  • 03.01.2017. 16:00

Izvoz porastao za 3,52% - uvoz u padu

Vijeće ministara BiH do kraja 2017. godine planira usvojiti sistem kontrole rizika na uvoz robe u BiH, posebno za meso i jestive klaoničke proizvode, mlijeko i mliječne proizvode, voće i povrće.

Foto: Pixabay/Mark Thomas
  • 1.561
  • 76
  • 0

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, usvojilo je set mjera i aktivnosti kojima se žele otkloniti barijere za postojeća i nova tržišta za proizvode iz Bosne i Hercegovine, što će povećati izvoz iz BiH, smanjiti trgovinski deficit i osigurati sigurnije snabdijevanje hranom iz domaćih izvora te bolju zaštitu potrošača.

Vijeće ministara BiH do kraja 2017. godine planira usvojiti sistem kontrole rizika na uvoz robe u BiH, posebno za meso i jestive klaoničke proizvode, mlijeko i mliječne proizvode, voće i povrće, a do tada bi trebali biti usvojeni i prijedlozi zakona o veterinarstvu, o hrani, izmjene Zakona o poljoprivredi, prehrani i ruralnom razvoju, kao i o vinu te o organskoj proizvodnji.

Promocija bh proizvoda

Paralelno s ovim mjerama Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u saradnji s nadležnim institucijama nastavlja aktivnosti promocije bh. proizvoda putem brendiranja i harmonizacije legislative, što uključuje i pripremu novih propisa koji se odnose na zaštitu izvornosti, geografskog porijekla i tradicionalnog ugleda proizvoda u prehrambenoj industriji.

Uskoro bi trebala započeti izrada strateških dokumenata u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, a Nacrt strategije razvoja infrastrukture kvaliteta u BiH bit će završen do kraja 2017. godine.

Aktivnosti koje će omogućiti nesmetan izvoz određene grupe proizvoda iz BiH na tržište EU u naredne dvije godine trebaju rezultirati zaključivanjem sporazuma o međusobnom prihvatanju dokumenata i znakova usklađenosti izmedu BiH i EU (ACAA sporazum).

Pad trgovinskog deficita

Među planiranim mjerama su i povećanje industrijske konkurentnosti te donošenje potrebnih podzakonskih akata propisanih Zakonom o carinskoj politici u BiH.

Aktivnosti koje je aktuelno Vijeće ministara provelo, poput liberalizacije trgovine uslugama, olakšavanja trgovine te potpisivanja više protokola o saradnji u oblasti trgovine u 2015. godini već su dale pozitivne rezultate, što potvrđuje rast izvoza od 3,52%, pad uvoza od 2,75%, pad trgovinskog deficita od 8,69% i rast pokrivenosti uvoza izvozom od 3,10%.

Foto: Pixabay/Mark Thomas


Tagovi

Vijeće ministara BiH Vanjskotrgovinska razmjena Deficit Izvoz Uvoz


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.