Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz mesa
  • 01.03.2017. 10:00

Izvoz mesa u Tursku - posao za 500 gazdinstava

Delegacija Republike Turske boravila je u posjetu Vladi FBiH te se razgovaralo o izvozu mesa u tu zemlju, ali i proširenju saradnje.

Foto: Bigstockphoto/Artem Merzlenko
  • 5.388
  • 872
  • 0

U posjeti Vladi Federacije Bosne i Hercegovine boravila je delegacija Republike Turske, predvođena zamjenikom ministra poljoprivrede Mehmetom Danisom te savjetnikom predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana za Balkan Sabrijem Demirom. Domaćin susreta bio je premijer Federacije, Fadil Novalić, te ministri Edin Ramić i Šemsudin Dedić.

Tema sastanka je bio izvoz mesa u Tursku, čime bi bilo podržano preko 500 porodičnih gazdinstava. Prioritet će imati gazdinstva iz povratničkih zajednica. Nakon sastanka je istaknuto da je na ovaj način zaokružen jedan proces, od podrške razvoju stočarstva do pronalaska garantovanog kupca mesa.

"Inače, od 2015. godine BiH bilježi konstantan rast izvoza goveđeg mesa u Republiku Tursku zahvaljujući spremnosti Turske vlade da na ovaj način da doprinos razvoju i jačanju privrede BiH i rastu poljoprivredne proizvodnje, jer se ovim aranžmanom ojačao ne samo stočarski fond, već i proizvodnja stočne hrane u BiH. Nadamo se da će se ovaj izvozni aranžman i dalje nastaviti i to ne samo u domenu proizvodnje mesa već i drugih poljoprivrednih proizvoda", izjavio je ministar Dedić nakon sastanka.

U sklopu posjete su prezentirane druge mogućnosti za proširenje saradnje, a najavljena je uspostava konzorcija koja će koordinirati izvoz, navode iz Federalnog ministarstva poljoprivrede.

Foto: Bigstockphoto/Artem Merzlenko


Tagovi

Izvoz Meso Turska


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.