Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz mesa
  • 25.10.2016. 14:00

Izvoz i kopnenim putem, bolja otkupna cijena mesa

Bruxelles je dao zeleno svjetlo da se meso može izvoziti i cestama preko Evropske unije, a to znači da bi se troškovi transporta značajno smanjili te istodobno povećala otkupna cijena govedine u BiH.

Foto: Bigstockphoto/fotoatelie
  • 2.756
  • 136
  • 0

Meso iz BiH uskoro bi u Tursku i Rusiju moglo ići i kopnenim putem. Bruxelles je dao zeleno svjetlo da se može izvoziti i cestama preko Evropske unije, a to znači da bi se troškovi transporta značajno smanjili te istodobno povećala otkupna cijena govedine u BiH.

"Treba tu još da se dogovore neke tehničke stvari sa Bugarskom, preko koje bi to meso išlo, ustvari sa njihovom fitosanitarnom inspekcijom, ili sa Grčkom koja može biti druga opcija. Mada, možda dogovor konačno bude postignut i sa Bugarskom i sa Grčkom. Osiguranje uvjeta za prevoz drumskim putem preko Bugarske značajno bi pojeftinilo sam transport, zahvaljujući čemu bismo bili daleko konkurentniji nego što je to sada slučaj", kazali su za oslobodjenje iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U ovom trenutku BiH meso u Tursku može izvoziti samo avionom jer EU ne dozvoljava kopneni transport preko svoje teritorije s obzirom na to da BiH nema dozvolu da tu vrstu robe plasira na tržište EU. Avionski prevoz sada plaća naručilac mesa u Turskoj, što se direktno odražava na cijenu mesa u BiH s obzirom na to da se svi troškovi kalkuliraju, a u slučaju transporta kopnenim putem cijena mesa u BiH trebala bi biti veća.

Prijevoz mesa kopnenim putem mogao bi početi tek nakon nove godine, a u najskorije vrijeme će biti održani i razgovori sa turskim predstavnicima o kontingentu za izvoz u 2017. godini.

Foto: Bigstockphoto/fotoatelie


Tagovi

Izvoz mesa Turska Rusija Govedina Kopneni prevoz


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić