AgroKlub.ba

\

Prehrambena industrija

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Prehrambena industrija » Izvoz i kopnenim putem, bolja otkupna cijena mesa

Izvoz i kopnenim putem, bolja otkupna cijena mesa

Izvoz mesa

Izvoz i kopnenim putem, bolja otkupna cijena mesa

Datum: 25.10.2016. 14:00

Kategorija:

Prehrambena industrija

Bruxelles je dao zeleno svjetlo da se meso može izvoziti i cestama preko Evropske unije, a to znači da bi se troškovi transporta značajno smanjili te istodobno povećala otkupna cijena govedine u BiH.

Meso iz BiH uskoro bi u Tursku i Rusiju moglo ići i kopnenim putem. Bruxelles je dao zeleno svjetlo da se može izvoziti i cestama preko Evropske unije, a to znači da bi se troškovi transporta značajno smanjili te istodobno povećala otkupna cijena govedine u BiH.

"Treba tu još da se dogovore neke tehničke stvari sa Bugarskom, preko koje bi to meso išlo, ustvari sa njihovom fitosanitarnom inspekcijom, ili sa Grčkom koja može biti druga opcija. Mada, možda dogovor konačno bude postignut i sa Bugarskom i sa Grčkom. Osiguranje uvjeta za prevoz drumskim putem preko Bugarske značajno bi pojeftinilo sam transport, zahvaljujući čemu bismo bili daleko konkurentniji nego što je to sada slučaj", kazali su za oslobodjenje iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U ovom trenutku BiH meso u Tursku može izvoziti samo avionom jer EU ne dozvoljava kopneni transport preko svoje teritorije s obzirom na to da BiH nema dozvolu da tu vrstu robe plasira na tržište EU. Avionski prevoz sada plaća naručilac mesa u Turskoj, što se direktno odražava na cijenu mesa u BiH s obzirom na to da se svi troškovi kalkuliraju, a u slučaju transporta kopnenim putem cijena mesa u BiH trebala bi biti veća.

Prijevoz mesa kopnenim putem mogao bi početi tek nakon nove godine, a u najskorije vrijeme će biti održani i razgovori sa turskim predstavnicima o kontingentu za izvoz u 2017. godini.

Foto: Bigstockphoto/fotoatelie

Broj pregleda članka: 2722; Uspješnost članka: 137.1

Tagovi: Rusija, Govedina, , Turska, Izvoz mesa, Kopneni prevoz

Ključne riječi članka: izvoz, i, kopnenim, putem, bolja, otkupna, cijena, mesa, putem, kopnenim, cijena, kopnenim putem


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!