Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zapadu premium, Istoku škart
  • 26.02.2017. 15:00

Istočna Evropa staje na kraj "lošem uvozu"

Zbog lošije kvalitete proizvoda u odnosu na one koji se mogu kupiti u zapadnim evropskim zemljama, Hrvatska, Mađarska, Češka i Poljska poručili su da ne žele biti "evropska kanta za smeće".

Foto: Bigstockphoto/www.BillionPhotos.com
  • 479
  • 48
  • 0

Austrijska Nutella se bolje maže od mađarske, Danci u riblje štapiće za zapadnjake stavljaju 7% više ribljeg mesa u odnosu na štapiće namijenjene potrošačima istočnoeuropskih zemalja, Talijani u Hrvatsku izvoze puretinu prsa s "dodatkom" salmonele.

Zbog navedenih primjera, sve zemlje od Jadrana do Baltika, Hrvatska, Mađarska, Češka, Poljska, mogu primijeniti izjavu češkog ministra poljoprivrede Mariana Jurecka "Mi smo evropska kanta za smeće".

Sumnjičavi potrošači

Hrvatska evroparlamentarka Biljana Borzan, koja je članica Odbora za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača EU, je prošle godine aktualizirala je pitanje kvalitete stranih proizvoda te je najavila rad na jednoj studiji koja će istražiti kvalitetu više uvoznih proizvoda, a neke od njih planira usporediti s domaćima.

Ona je kazala kako mnogi smatraju da su strani proizvodi koji se mogu kupiti u zapadnim zemljama poput Njemačke, Francuske i Velike Britanije slabije kvalitete kao kod nas, što sada ispitivanja i kontrole od Jadrana do Baltika potvrđuju.

Biljana Borzan je dobila zeleno svijetlo za konferenciju o različitoj kvaliteti naizgled istih proizvoda koji se prodaju na tržištu novih i starijih država članica na razini Evropskog parlamenta. Dodatni vjetar u leđa rješavanju ovog problema dali su rezultati najnovijih istraživanja za mađarsko i slovačko tržište, kako su izvijestili iz njenog ureda.

Rezultati testiranja potvrdili očekivanja

Mađarska agencija za hranu je objavila rezultate testiranja 24 proizvoda koje međunarodni lanci, kao što su Lidl i Aldi, prodaju i u Mađarskoj i u Austriji. Rezultati su pokazali, uz ostalo, da je mađarska verzija napolitanki Manner manje hrskava i da se Nutella iz mađarskih trgovina teže maže od one iz austrijskih.

"Ovo je nastavak na ranija češka i slovačka istraživanja koja su pokazala slične rezultate. Tako smo u Češkoj imali slučaj da se umjesto svinjetine, u mesnom naresku nalazila piletina. Potrošači mi se žale da se razlike nalaze i kod automobila, poljoprivrednih proizvoda, deterdženata i slično. Moje istraživanje je potvrdilo da više od 70% građana RH smatra da ih multinacionalne kompanije tretiraju kako građane drugog reda", kaže Biljana Borzan.

Hrvatska istraživanja

Istraživanje koje ona radi u suradnji s Hrvatskom agencijom za hranu, a koje će biti finalizirano prije ljeta, ima cilj utvrditi postoje li razlike ne samo između prehrambenih proizvoda, već i deterdženata, pasti za zube, gelova za tuširanje i slično na hrvatskom i njemačkom tržištu.

"To će biti prvo istraživanje u EU koje obuhvaća i neprehrambene proizvode. Proizvođači se možda i mogu vaditi da mi volimo čokolade s manje lješnjaka, ali zasigurno ne mogu tvrditi da preferiramo deterdžente koji slabije peru ili mirišu!", kaže Borzan.

Najnovije analize inspektora slovačke državne veterinarske službe su pokazale da je polovica proizvoda na njihovom tržištu lošije kvalitete nego na austrijskom. Testirani su različiti proizvodi, uključujući mliječne, mesne i proizvode od ribe, čokolade, pecivo, sir i pića. Uz provjeru ambalaže, uključujući informacije o sastavu i težini, analizirani su i boja, aroma i miris proizvoda.

"U drugoj polovici ove godine održat će se i rasprava na visokom nivou u Evropskom parlamentu. Pregovaramo s Evropskom komisijom, kolegama zastupnicima iz Rumunjske, Slovačke, Bugarske, Češke i Estonije i drugih istočnijih zemalja kako bi događaj bio što kvalitetniji i kako bi bio stvarni početak zakonodavne regulacije kvalitete na razini EU. Drago mi je što ću do tada imati i rezultate za hrvatsko tržište", kazala je Borzan.

Foto: Bigstockphoto/www.BillionPhotos.com


Tagovi

Kvaliteta hrane Istočna Evropa Eu Parlament


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Voda 🟢
Plastenik 🟢
Temperatura 🟢
Uslovi 🟢

Za 5 dana ponovo na berbi nakon šišanja 🟢

#hranjivakocka

Peršin 😍