Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dimljenje mesa
  • 06.02.2023. 07:30

Istina ili mit: Hrastovina se ne koristi za dimljenje mesa?

Mit. Hrastovina se može koristiti jer spada u grupu tvrdog listopadnog drva, uz bukvu, grab, javor i druge. A šta je odlikuje, kakvu aromu daje, otkriva nam prof. dr. sc. Danijel Karoly s Agronomskog fakulteta u Zagrebu

Foto: Depositphotos/Voyagerix
  • 257
  • 27
  • 0

Korištenje hrastovine za dimljenje mesa izaziva mnoge kontroverze. Pojedini smatraju da je on čak zabranjen za dimljenje, da ga nikako ne treba koristiti, da je njegov dim prejak i slično. 

Je li to zaista tako, potražili smo odgovore od prof. dr. sc. Danijela Karolyija, redovnog profesora na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. 

Može, kao i svako drugo tvrdo drvo

Odmah nam je rekao da se hrastovina može koristiti jer spada u skupinu tvrdog listopadnog drva, uz bukvu, grab, javor i druge, koje je glede arome dima superiorno mekim vrstama kao što je, primjerice, breza kao i drvo četinara koje zbog smola daju dim teških aroma.

Koristi se za dimljenje tradicionalnih suhomesnatih proizvoda, kao što su kobasice i drugi. Važno je da drvo bude suho, bez trulih ili nečistih dijelova, kao cjepanice ili piljevina. Količina ovisi o potrebama, veličini pušnice, količini proizvoda, trajanju dimljenja. "Može se koristiti sama ili u kombinaciji s nekim od navedenih vrsta, ili uz dodatak nekog aromatičnog raslinja, ali u manjoj mjeri", naglašava. 

Hrastovina daje posebnu aromu (Foto: M.C.Celić)

Kakav je utjecaj hrastovine? 

Opisuje nadalje kako hrastovina utiče na tipičnu boju i aromu dimljenih mesnih proizvoda, a uz to dim ima antioksidativno i baktericidno djelovanje koje pomaže konzervaciji suhog mesa. "Kao i kod dimljenja drugim vrstama drveta, treba izbjegavati direktno dimljenje proizvoda iznad zone sagorijevanja zbog mogućeg onečišćenja proizvoda štetnim sastojcima iz dima, kao što su čestice katrana i policiklički aromatski ugljikovodici, PAH-vi", upozorava te zaključuje da se preporučuje odvojiti ložište od prostora gdje se proizvodi dime.

Osim toga, treba na kraju reći da na tržištu postoji takozvani čips za dimljenje od hrastovine. Koristi se u pripremi roštilja ili pak u pušnici. Kažu da je nešto izraženijeg okusa no još uvijek dosta blag.

Dakle, to da se hrastovina ne može koristiti za dimljenje mesa je mit. 


Tagovi

Sušenje mesa Hrast za sušenje Hrastovina Tvrdo drvo Suhomesnati proizvodi Danijel Karoly Dimljenje mesa Drvo za dimljenje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.