Pretraga tekstova
Mit. Hrastovina se može koristiti jer spada u grupu tvrdog listopadnog drva, uz bukvu, grab, javor i druge. A šta je odlikuje, kakvu aromu daje, otkriva nam prof. dr. sc. Danijel Karoly s Agronomskog fakulteta u Zagrebu
Korištenje hrastovine za dimljenje mesa izaziva mnoge kontroverze. Pojedini smatraju da je on čak zabranjen za dimljenje, da ga nikako ne treba koristiti, da je njegov dim prejak i slično.
Je li to zaista tako, potražili smo odgovore od prof. dr. sc. Danijela Karolyija, redovnog profesora na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.
Odmah nam je rekao da se hrastovina može koristiti jer spada u skupinu tvrdog listopadnog drva, uz bukvu, grab, javor i druge, koje je glede arome dima superiorno mekim vrstama kao što je, primjerice, breza kao i drvo četinara koje zbog smola daju dim teških aroma.
Koristi se za dimljenje tradicionalnih suhomesnatih proizvoda, kao što su kobasice i drugi. Važno je da drvo bude suho, bez trulih ili nečistih dijelova, kao cjepanice ili piljevina. Količina ovisi o potrebama, veličini pušnice, količini proizvoda, trajanju dimljenja. "Može se koristiti sama ili u kombinaciji s nekim od navedenih vrsta, ili uz dodatak nekog aromatičnog raslinja, ali u manjoj mjeri", naglašava.
Opisuje nadalje kako hrastovina utiče na tipičnu boju i aromu dimljenih mesnih proizvoda, a uz to dim ima antioksidativno i baktericidno djelovanje koje pomaže konzervaciji suhog mesa. "Kao i kod dimljenja drugim vrstama drveta, treba izbjegavati direktno dimljenje proizvoda iznad zone sagorijevanja zbog mogućeg onečišćenja proizvoda štetnim sastojcima iz dima, kao što su čestice katrana i policiklički aromatski ugljikovodici, PAH-vi", upozorava te zaključuje da se preporučuje odvojiti ložište od prostora gdje se proizvodi dime.
Osim toga, treba na kraju reći da na tržištu postoji takozvani čips za dimljenje od hrastovine. Koristi se u pripremi roštilja ili pak u pušnici. Kažu da je nešto izraženijeg okusa no još uvijek dosta blag.
Dakle, to da se hrastovina ne može koristiti za dimljenje mesa je mit.
Tagovi
Sušenje mesa Hrast za sušenje Hrastovina Tvrdo drvo Suhomesnati proizvodi Danijel Karoly Dimljenje mesa Drvo za dimljenje
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)