Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Internet trgovina
  • 31.08.2020. 15:00

Internet trgovina i dalje u porastu, a popularne su i beskontaktne trgovine

Objavljeni izvještaj o internet prodaji namirnica za četiri nedjelje, odnosno do 8. avgusta pokazuje povećanje online prodaje za 117%, a istovremeno povećanje kupovine u trgovini za samo 0,3%.  

Foto: Bigstockphoto/Goodluz
  • 63
  • 9
  • 0

Za vrijeme karantina sve se više potrošača odlučilo za online kupovinu što je iznenadilo brojne trgovce koji su se u početku teško snalazili sa velikim brojem narudžbi, a u nekim slučajevima isporuke su trajale i do par nedjelja. 

David Jinks, rukovodilac istraživanja potrošača u firmi ParcelHero, FreshPlazi dao je uvid u internet sektor prehrambenih proizvoda. 

"U početku karantina to je bilo malo vatreno krštenje. Prodavci su bili preopterećeni, ali su se morali brzo prilagoditi jer je narudžbi iz dana u dan bilo sve više. Mislili smo da će, kada se trgovine otvore, doći do naglog pada, ali to se na veliko iznenađenje nije dogodilo", kaže David. 

Francuski poljoprivrednici i za vrijeme karantina poslovali sa dobitkom

Objavljeni izvještaj o internet prodaji namirnica za četiri nedjelje, odnosno do 8. avgusta pokazuje povećanje online prodaje za 117%, u istovremeno povećanje kupovine u trgovini za samo 0,3%.  

"Mislim da su se čak i starije generacije koje do sada nisu imale baš neki doticaj s internetom odlučile malo pozabaviti njime, pogotovo za vrijeme zatvaranja kada im je bilo dosadno. To je takođe rezultiralo velikim povećanjem, a dosta njih još uvijek zbog straha nastavlja praktikovati online kupovinu", ističe Jinks.

Beskontaktne prodavnice

Takođe, došlo je do pada plaćanja gotovinom i većinom se sve odvija putem kartica. 

"Model Amazon GO u SAD postigao je velik uspjeh i samo je pitanje vremena kada će stići i u britanske trgovine te kada će se takav način početi upotrebljavati u svim trgovinama širom svijeta. To je potpuno beskontaktni sistem. Potrošač ulazi u trgovinu, bira namirnice, sam ih, recimo to tako, na blagajni važe, kodira i plaća te izlazi iz trgovine", pojašnjava rukovodilac. 

Klikanje i prikupljanje stvari u korpu postalo je jako popularno. David vjeruje kako ljudi uopšte nisu zbog maski i rukavica te dugačkih redova bili voljni ići u trgovinu te su radije sve kupovali sa kauča.

"No postavlja se pitanje, šta će se dogoditi kada se otkrije vakcina i hoće li ona više opustiti ljude te će se oni ipak više odlučivati za trgovine", zaključuje.

Podsjetimo, usred pandemije koronavirusa i preventivnih mjera koje su zatvorile tržnice, i kod nas su se razvile brojne alternative u digitalnom obliku.

Mogu li se u BiH poljoprivredni proizvodi naručiti preko interneta?

Tako su neki od domaćih proizvoda brojnih poljoprivrednih gazdinstava pronašli put kako do starih, tako i do novih kupaca koji su i nakon ukidanja preventivnih mjera nastavili kupovati na ovaj način. 


Tagovi

Online kupovina Beskontaktne prodavnice Plaćanje karticom Narudžbe


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.