Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovački rat
  • 07.08.2017. 12:01

Hrvatskim proizvodima stopiran izvoz u Srbiju

Kao odgovor hrvatskoj strani zbog povećanja naknade za kontrolu voća i povrća, Srbija je uvela rigorozne protumjere. Osim fitosanitarne i veterinarske kontrole, sve prehrambene proizvode iz Hrvatske carinska uprava podvrgava i laboratorijskoj analizi što drži proizvode 30 dana na granici.

Foto: Bigstockphoto/Aleksei Smolensky
  • 381
  • 18
  • 0

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pozvao je na sastanak resorne ministre iz regiona kako bi se raspravili situaciju vezanu uz Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Republici Hrvatskoj.

Podsjetimo, ovim je pravilnikom propisano uvođenje inspekcijskog nadzora i kontrole većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja. Naknada za ovu kontrolu do sada je iznosila 90 kn (22,5 KM), a ponovom Pravilniku bi iznosila 2.000 kn (500 KM).

Šarović EK: Nove mjere Hrvatske su neopravdane

Iako bi se čelni ljudi Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Kosova danas trebali sastati u Sarajevu kako bi se dogovorili o zajedničkoj reakciji na odluku Hrvatske da poveća naknade za kontrolu za uvozno voće i povrće, Srbija je još za vikend uvela rigorozne protumjere. Naime, osim fitosanitarne i veterinarske kontrole, sve prehrambene proizvode iz Hrvatske carinska uprava od petka podvrgava i laboratorijskoj analizi.

S obzirom da analiza traje 30 dana, dobar dio hrvatskog voća i povrća će propasti.

"Nema ulaza u Srbiju dok se sve te analize ne obave. One traju 30 dana i toliko neće biti u prometu hrvatske robe. To znači da voće i povrće propada. Što se tiče mesa, mesnih prerađevina, mlijeka, sladoleda, koji su trebali da završe na rafovima, trgovački lanci ostaju bez njih", prenosi srpski blic izjavu izvora iz Uprave carina.

Srbija i BiH pisale su i Europskoj komisiji od koje traže da suspendira odluku donesenu još 15. srpnja. Iz Ministarstva poljoprivrede RH, pak poručili su da nije riječ o izvan carinskoj barijeri, već o naknadama za inspekcijski nadzor, koje uopće nisu pretjerane.

"Odluka o visini naknade za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima pravo je svake države članice, te naknadu od 2.000 kuna ne ocjenjujemo pretjeranom u usporedbi s drugim državama članicama", izjavili su.

S obzirom da analiza traje 30 dana, dobar dio hrvatskog voća i povrća će propasti.

Kako navodi vecernji, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je da mu je žao ako se to ispolitiziralo. Prema njemu ne postoje razlozi za protumjere koje je uvela Srbija te očekuje kako će uskoro, za tjedan ili dva, sjesti za stol s ministrima svih država koje se smatraju pogođenima novim pravilima i "vidjeti u čemu je točno problem".

Međutim, srpski ministar poljoprivrede Branislav Nedimović uzvraća kako razgovora nema dok ne promijeni odluku.

Foto: Bigstockphoto/Aleksei Smolensky


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.