Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Regionalni ruralni razvoj
  • 26.04.2018. 16:00

Hrvatska nudi stručnu pomoć BiH u uvođenju standarda sigurnosti hrane

Poljoprivreda i proizvodnja hrane u EU ima najviše standarde sigurnosti hrane u svijetu. Zato je evropska hrana cijenjena i tražena roba, poručio je hrvatski ministar poljopriverde kolegama iz regije.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 275
  • 13
  • 0

Neformalan sastanak ministara poljoprivrede jugoistočne Evorpe - Radne skupine za regionalni ruralni razvoj (SWG RRD) održan je jučer, 25. aprila u Zagrebu, a ugostio ih je Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede Vlade RH. Sastanku su prisustvovali ministri i visoki dužnosnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, a predstavnici Ministarstva poljoprivrede održali su prezentacije o zakonu o zabrani nepoštene trgovačke prakse i rješenjima koje je primijenila Republika Hrvatska, zatim o proceduri zaštite naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te o inicijativi sprečavanja otpada od hrane.

 "Važno je da susjedne zemlje razgovaraju i dijele iskustva. Sretan sam što Hrvatska može podijeliti pozitivna iskustva o temama koje se tiču svake pojedine članice ove naše zajednice. Kako smo riješili nepoštenu trgovačku praksu, kakav je bio naš put u korištenju EU fondova i gdje smo danas. Put od inicijative do zaštite naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda kojih je Hrvatska u kratkom roku EU članstva zaštitila čak 19.

Proizvodnja hrane u EU ima najviše standarde sigurnosti

Sve su to teme koje su nam od zajedničkog interesa. Poljoprivreda i proizvodnja hrane u EU ima najviše standarde sigurnosti hrane u svijetu. Zato je evropska hrana cijenjena i tražena roba. Znam da je put do prilagodbe tim standardima dug i da iziskuje određena ulaganja, ali puno toga može se financirati i EU sredstvima. Meni osobno je sigurnost hrane za naše potrošače najvažnija i stavit ću svu stručnu pomoć na raspolaganje svakoj zemlji koja teži istom cilju", rekao je Tolušić.

Glavni tajnik SWG-a Boban Ilić izjavio je, pak, da je siguran da su na pravom mjestu za dobivanje savjeta jer sve okupljene zemlje teže EU članstvu, a domaćini u Zagrebu imaju institucionalno znanje i iskustvo izazova i prepreka ulaska u tu zajednicu. "Imaju i veliku želju da nam pomognu", naglasio je Ilić.

Održivi ruralni razvoj

Inače, Radna skupina za regionalni ruralni razvoj (Standing Working Group - SWG) je platforma za umrežavanje (networking) i regionalnu suradnju osnovana u lipnju 200.5 godine na temelju zajedničke želje da se ustanovi neformalna organizacija za održivi ruralni razvoj u zemljama JI Europe. Hrvatska je postala članica SWG-a 28. ožujka 2008. godine, a ulaskom u EU dobila je status zemlje promatrača te doprinosi organizacijom ministarskih i stručnih sastanaka te raznim drugim aktivnostima unutar SWG-a.

Radnu skupinu za regionalni razvoj čine predstavnici vladinih institucija koje su odgovorne za ruralni razvoj na nacionalnom i regionalnom nivou 9 zemalja članica te 7 zemalja u statusu promatrača. Glavni ciljevi SWG-a su identificirati zajedničke potrebe i interese zemalja u području ruralnog razvoja; potpora zajedničkom planiranju prekograničnih projekata ruralnog razvoja kao i potpora različitim institucijama u zadovoljavanju potreba zemalja članica. 


Tagovi

Ministri poljoprivrede SWG Radna skupina Jugoistočna Europa


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.