Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pesticidi i hrana
  • 03.11.2016. 18:00

Hrana u EU bez pesticida?

U uzorcima hrane sakupljenim u Evropskoj uniji u čak 97% nije bilo ostataka pesticida ili je sadržaj pesticida bio u tragovima u količini koja je dozvoljena.

Foto: Bigstockphoto/www.BillionPhotos.com
  • 770
  • 78
  • 0

U uzorcima hrane sakupljenim u Evropskoj uniji u čak 97% nije bilo ostataka pesticida ili je sadržaj pesticida bio u tragovima u količini koja je dozvoljena, to jest u zakonom dozvoljenim granicama. Ovo je zaključak najnovijeg godišnjeg izvještaja EFSA o ostacima pesticida u hrani. Izvještaj je urađen na osnovu skoro 83.000 uzoraka hrane iz 28 država članica Evropske unije, uključujući po prvi put i Hrvatsku, Island i Norvešku.

Evropska unija štiti potrošače

Hoze Tarazona šef odjeljenja za pesticide EFSA izjavio je da su visoke stope usklađivanja evidentirane za 2014. u skladu s prethodnim godinama, što znači da Evropska unija nastavlja da štiti potrošače kontrolom prisustva ostataka pesticida u hrani.
"Godišnji izvještaj je veliki poduhvat koji se temelji na podacima od država članica što ne bi bilo moguće bez posvećenosti i stručnosti evropskih partnera", izjavio je Hoze Tarazona i zahvalio se svim partnerima što su dali doprinos u izradi izvještaja.

Zaključci izvještaja

  • 97% analiziranih uzoraka imali su zakonske vrijednosti
  • Od 97% uzoraka, njih 53,6% nisu sadržali ostatke pesticida a 43,4% sadržali su ostatke ali u dozvoljenim koncentracijama.
  • Od uzoraka iz država EU/EEA 1,6% sadrži ostatke koji prelaze zakonske granice; odgovarajući broj za uzorke iz trećih zemalja bio je 6,5%
  • nemjerljiva količina ostataka bila je u 91,8% uzoraka hrane za bebe
  • 98,8% organskih proizvoda bili su potpuno bez ostataka ili je količina ostataka bila u dozvoljenim zakonskim granicama
  • EFSA koristi podatke izvještaja kako bi procijenila kako ostaci pesticida utiču na zdravlje Evropljana u dužem vremenskom periodu (kronično) ili u kratkom (akutno). U oba slučaja uprava je zaključila da je malo vjerovatno da uticaj ostataka pesticida predstavlja opasnost po ljudsko zdravlje.

"Mi uvijek tražimo način kako bi poboljšali godišnji izvještaj. Ove godine, na primjer, zahvaljujući naporima država članica značajno smo ga poboljšali i uskladili kao i integrisrli dostavljene podatke EFSA. Ovogodišnji izvještaj takođe sadrži prijedloge za koje vjerujemo da bi mogli doprinijeti efikasnijoj kontroli pesticida", rekao je dr Tarazona.

Foto: Bigstockphoto/www.BillionPhotos.com


Izvori

Agri EU


Tagovi

Hrana Pesticidi Istraživanje EFSA


Autorica

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.