Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kave
  • 19.05.2015. 13:30

Hoće li cijene kave opet rasti?

Što je utjecalo na rast cijena kave prošle godine i kakve su prognoze za ovu? Hoćemo li piti skuplju kavu?

Foto: freedigitalphotos.net
  • 79
  • 3
  • 0

Suša u Brazilu, najvećem proizvođaču kave, prošle je godine bila uzrok povećanju cijena kave arabika na tržištu na tri dolara po funti u odnosu na 1,30 dolara u 2010. godni.

Nekoliko je razloga zašto su cijene kave zabilježile toliki rast. Prije svega, veliki kupci su se odlučili na kupovinu većih zaliha kako bi se osigurali u slučaju dugotrajnije suše, a djelomice su bili u pravu, jer će se posljedice prošlogodišnje suše osjetiti i na idućoj žetvi. Pa iako su se cijene u međuvremenu lagano spustlile, prema procjenama nekih stručnjaka, one bi ove godine mogle ponovo skočiti.

Potražnja za kavom u porastu

Kava je inače sirovina koju karakteriziraju promjenjive cijene pa prema obrazloženju koje je dala Saxo banka, ovaj nedavni pad nije odraz slabljenja potražnje niti rasta ponude, već se pripisuje slabljenju brazilskog reala. A upravo je slabljenje reala razlog zbog kojeg proizvođači oklijevaju sa prodajom. Naime, nadaju se jačanju reala te time i boljoj zaradi.

Bez obzira na cijene, potražnja za ovom sirovinom je u porastu, prije svega zbog rasta broja potrošača. Objašnjava se to rastom srednjeg sloja stanovništva, čime raste i potražnja luksuznih proizvoda poput kave.

Kako navode Nezavisne novine, brokerska kuća Marek spektron, procjenjuje da će zbog prošlogodišnje suše i rasta potražnje, u sezoni 2015/2016. doći do deficita u proizvodnji od oko 2,5 miliona vreća kave, što bi moglo podići cijene na duži rok. Koliko će brazilski poljoprivrednici kave proizvesti ove sezone, još se ne zna, ali se vjeruje da je tržište već uračunalo veći nivo proizvodnje od realnog.

Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

Prodaja Zalihe Deficit Potrošači Proizvodnja kave Cijene kave Brazilski poljoprivrednici Brazilski real Potražnja za kavom Dugotrajnije suše