Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz mesa
  • 19.05.2016. 12:00

Hitno otkloniti prepreke za izvoz u Rusiju

Potražnja se može zadovoljiti, no osnovno ograničenje je nepostojanje dozvole za izvoz proizvoda animalnog porijekla na tržište Ruske Federacije.

Foto: Vlada RS
  • 299
  • 14
  • 0

Definisanje potencijala za izvoz mesa iz Republike Srpske na rusko tržište bio je tema sastanka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske između predstavnika Ministarstva i predstavnika proizvođača i prerađivača mesa.

Dolazak delegacije Ruske Federacije

Povod je, kako navode na stranicama Vlade, dolazak delegacije Ruske Federacije, grada Sankt Petersburga i potražnja ruskih kompanija za određenim količinama goveđeg, svinjskog, jagnjećeg i pilećeg mesa. Sastanku su prisustvovali i predstavnici kompanije Mlijekoprodukt, koji su izrazili spremnost za izvoz na rusko tržište.

Na sastanku je zaključeno da količine proizvoda potraživane od ruskih partnera nisu prepreka za domaće proizvođače, ali da je osnovno ograničenje nepostojanje dozvole za izvoz proizvoda animalnog porijekla na tržište Ruske Federacije.

Izvoz na tržište EU

Iako je od strane Ministarstva još 2014. godine poslat zahtjev ruskoj strani za odobravanje objekata za izvoz, do danas Ruska federalna služba za veterinu i fitosanitarni nadzor nije obavila posjetu i odobravanje objekata u BiH i RS.

Predstavnici proizvođača su bili jednoglasni u stavu da se insistira da institucije na nivou BiH, a prije svega Kancelarija za veterinarstvo i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, omoguće izvoz proizvoda animalnog porijekla na tržište EU, obezbijede prolaz mesa i drugih proizvoda kroz EU na ruska i druga tržišta i izvrše usklađivanje sertifikata sa drugim zemljama, zaključeno je na sastanku.

Foto: Vlada RS


Tagovi

Vlada RS Izvoz mesa Rusija Tržište EU


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !