• Čili paprika
  • 03.07.2017. 10:00

Habanero - neodoljiva "kineska paprika" iz Meksika

Habanero pripada grupi najljućih paprika. Meksička kuhinja je bez nje nezamisliva, a najbolje ju opisuje astečka legenda.

  • 1.950
  • 126
  • 0

Sve čili paprike pipadaju rodu Capsicum. Odlikuju se svojom ljutinom, odnosno sadržajem kapsaicina koji djeluje kao iritant na sve sisare.

Čili papike mogu da se primjenjuju za poboljšanje zdravlja, ali treba biti veoma oprezan prilikom upotrebe. Čili normalizuje cirkulaciju, može da reguliše krvni pritisak, ali to zavisi od ljutine i načina primjene. Za sve čili paprike vrijedi da u radu sa njima treba biti opreza. Nakon sječenja paprike ne dirajte oči, nos, usta ili druge dijelove tijela sa sluzokožom. I najslabiji dodir može izazvati bol, peckanje.

Treba napomenuti da se ljutina paprike u ustima i organizmu razvija nekoliko minuta nakon unošenja ili dodira. Nešto što nam se čini blaža varijanta, za nekoliko minuta može prerasti u gorući pakao. Ljutinu paprike koju smo konzumirali mogu ublažiti mlijeko, jogurt, pivo, paradajz, limun, dok voda ne može da pomogne.

Umrijeti ili pojesti habanero?

Ljubitelji čili paprika su dobro upoznati sa Habanero paprikama Capsicum chinense koje vode porijeklo iz Centralne Amerike (Meksiko). Habanero je dobio naziv po gradu Havani, Kuba. Španci su Habanero u 18. vijeku proširili po cijelom svijetu, a putem trgovine je dospio u Kinu gdje je stekao izuzetnu popularnost. Otud naziv Kineska paprika. Ove male paprike se odlikuju izuzetnom ljutinom.

Najbolje ih opisuje stara legenda o Aztecima i zarobljenicima. Azteci su svoje zarobljenike stavlajli pred izbor: da li će popiti dvije šolje napitka sa Habanero paprikama i ostati živi ili da postanu dobrovoljno žrtva na oltaru boga kiše Tlaloka. Suvišno je reći da su zarobljenici radije birali da budu dobrovoljne žrtve. Najviše se uzgaja u Meksiku, na poluostvrvu Jukatan.

Habanero spada u najljuće paprike. Plod je zelen, a zrenjem prelazi u narandžastu ili crvenu boju, ali postoje i varijeteti sa bijelim, žutim ili čokoladno obojenim plodovima. Svojim izgledom plod ne ukazuje da je to jedna od najljućih paprika. Na jednoj biljci može da bude i do 90 plodova paprike. Plodovi mogu biti mase od 30 do 50g, a sadrže mnoge vitamine, kalcijum, željezo.

Daje nekoliko berbi

Habanero je veoma osjetljiv na hladnoću. Već na 15ºC dolazi do opadanja cvjetova i prestanka rasta i razvoja. Visina biljke je do 50cm. Listovi su ovalni, zeleni. Biljka stvara mnoštvo cvjetova i ukoliko želimo dobiti krupnije plodova potrebno je jedan dio cvjetova ukloniti. Za dobar rod osim obilnog zalijevanja zahtijeva da se zemljište dobro pođubri i redovito prihranjuje. Ukoliko mu se obezbjedi zalijevanje tokom ljeta, sa biljke se može ubrati nekolio berbi. Habanero je izrazit ljubitelj svjetlosti i toplote. Biljke se mogu uzgajati u zatvorenom prostoru (na prozorskoj dasci u saksiji, plastenicima, staklenicima), ali i na otvorenom kod uzgajanja iz rasada.

Najbolje je čuvati sušenjem

Plodovi se beru kada su čvrsti, zeleni ili kada dobiju crvenu boju. Svi plodovi se trebaju obrati tokom jeseni prije mrazeva i niskih temperatura. U frižideru se mogu čuvati do 3 sedmice, ali ih je najbolje osušiti.

U svježem stanju ga je nemoguće koristiti. Zbog ljutine se koristi u sušenom obliku ili prerađen u različite sosove, jela. Tradicionalno se koristi u meksičkoj kuhinji. Odlično se slaže uz jela od mesa ili ribe. Plodovi Habanera se mogu peći, zamrzavati, kiseliti.

Ljutina paprika se mjeri Skolvil skalom. Američki hemičar Vilbur Skolvil je otkrio skalu po kojoj se razvrstavaju paprike prema ljutini. Po ovoj skali Habanero ima ljutinu od 60 000 do 800 000 i spada u grupu izuzetno ljutih paprika. Najčešće se koristi narandžasti Habanero ljutine od 100 000 do 350 000.

Ljutina Habanero paprike se može umanjiti:

  • uklanjanjem sjemena i korištenjem samo mesa ploda - kapsaicina ima najviše u bjeličastoj opni u unutrašnjosti ploda koja nosi sjemenke;
  • upotreba mlijeka - mlijeko može znatno umanjiti i deaktivirati ljutinu - mlijeko popiti ili dodati vrhnju u jelo sa Habanerom;
  • koristiti samo malu količinu ploda Habanera.

Foto:Pixabay.com/tpsdave


Tagovi

Habanero Čili paprika Ljuta paprika


Autorica

Ranka Vojnović

Ranka Vojnović

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi