Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 11.05.2015. 10:15

Globalne cijene hrane u padu!

FAO je izvjestio kako su globalne cijene hrane u travnju pale u odnosu na ožujak, a bilježi se i pad indeksa na godišnjem nivou.

Foto: depositphotos.com
  • 99
  • 5
  • 0

Prema izvještaju agencije Ujedinjenih naroda za hranu FAO, globalne cijene hrane u travnju su pale na najniži nivo u posljednjih pet godina. Prema pisanju portala see.bizz.eu, FAO-v index cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda, koja obuhvaća žitarice, meso, mlijeko i mliječne proizvode, biljne masnoće i šećer, u travnju je pao za 1,2 % u odnosu na ožujak, a smanjenje indeksa bilježi se i na godišnjoj razini i to za 19,2 %.

Na smanjenje cijena mlijeka i mlječnih proizvoda, koji su ujedno i zabilježili najveći pad od 6,7 % u travnju u odnosu na mjesec prije, utjecao je povoljan početak sezone u EU, ali i ukidanje mliječnih kvota što će omogućiti veći izvoz. Smanjenje cijena osjetilo se i u kategoriji šećera i žitarica koji su smanjeni za 1,3 %, dok je kod biljnih masnoća zabilježen pad od 1 %. Porast cijena osjetio se samo u kategoriji mesa i to za 1,7 %, a kao uzrok navodi se poskupljenje ovčetine i govedine u Oceaniji.

Pad proizvodnje žitarica, ali i uvoza hrane

Prema FAO-vim procjenama proizvodnja žitarica u svijetu će ove godine pasti za 1,5 % u odnosu na prošlogodišnju proizvodnju. Razlog tome su smanjene površine pod kukuruzom, no postojeće visoke zalihe trebale bi umanjiti taj utjecaj. Velika ponuda i jak dolar utjecat će na nastavak pada cijena, što će uz, niže cijene vozarine, utjecati i na pad uvoza hrane, koji bi ove godine mogao dosegnuti najnižu razinu u posljednjih pet godina.

Gdje se očekuje rast?

Kako prenosi seebizz.eu, ove se godine očekuje povećanje proizvodnje onih kultura koje se koriste u proizvodnji biljnih ulja i to za 5,7%, a kao razlog navode se visoki urodi soje te slabija potražnja u sektoru biogoriva i nižim cijenama, što je uzrok i velikim zalihama. Očekuje se i rast proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda i to oko 2 %, a rast bi trebao pratiti i proizvodnju mesa za 1,3%. Bez promjene će najvjerovatnije ostati proizvodnja šećera.

Foto: depositphotos.com; simazoran


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Soja Meso FAO Govedina Uvoz hrane Proizvodnja žitarica Cijene mlijeka Globalne cijene hrane Biljne masnoće Poskupljenje ovčetine