Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gljive
  • 04.01.2020. 17:30

Gljive iz Holandije smiju imati oznaku "Porijeklo: Njemačka"?

Njemački sud donio je odluku da gljive uzgojene u Holadnciji sve do berbe mogu imati oznaku "Porijeklo: Njemačka".

Foto: Foto: Pixabay/Jai79
  • 147
  • 8
  • 0

Viši regionalni sud u Stuttgartu je donio presudu da gljive koje se samo kratko vrijeme, odnosno oko 2 dana neposredno prije berbe nalaze u Njemačkoj mogu prodavati s oznakom porijekla: Njemačka. Naime, gljive su uzgajane u Holandiji i nakon nekoliko tjedana prevezene u Njemačku isključivo radi berbe i prodaje. 

Sud je pretpostavio da potrošači oznakom podrijetla smatraju da se čitav proizvodni proces odvijao u zemlji koja je navedena pod tom oznakom i da bi takav način označavanja biljnih proizvoda mogao dovesti potrošače u zabludu. Međutim, zabrana nije izrečena jer je takav način stavljanja oznaka u skladu s njemačkim carinskim zakonom.

Centar za konkurentnost je u suradnji s Federalnim sudom Njemačke još 2013. godine prepoznao kontradikciju između zaštite potrošača i carinskog zakona te predmet predao njemačkom tužiteljstvu koji je ipak odlučio da carinski propisi određuju zemlju podrijetla, a prema tome zemlja podrijetla je zemlja berbe bez obzira na faze proizvodnje u kakvoj drugoj zemlji, navodi gabot.de.

Komentirajući presudu, odvjetnica Centra za konkurentnost Hanna Gempp je rekla: "Odluka ne odgovara naporima europskog zakonodavstva da potrošačima omogući donošenje kvalitetne i informirane odluke na temelju transparentnog označavanja hrane". 


Tagovi

Njemačka Holandija Gljive Presuda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]