Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glikoalkaloidi
  • 17.08.2020. 18:00

Glikoalkaloidi u hrani mogu uzrokovati probavne simptome

EFSA je sprovela procjenu rizika od glikoalkaloida u hrani i hrani za životinje, naročito u krompiru i njegovim proizvodima. Riječ je o jedinjenjima koji mogu uzrokovati gastrointestinalne simptome.

Foto: Depositphotos/AndrewLozovyi
  • 151
  • 230
  • 0

Na zahtjev Evropske komisije, Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) sprovela je procjenu rizika od glikoalkaloida u hrani i hrani za životinje, posebno u krompiru i njegovim proizvodima.

Ova jedinjenja nalaze u biljkama iz porodice Solanacae u koju spadaju krompir, paradajz i patlidžan, a imaju važnu ulogu u pružanju otpornosti biljke prema štetočinama i patogenima. 

Proizvođači ne znaju gdje sa krompirom - ogroman višak na evropskom tržištu

Procjenom rizika obuhvaćeni su jestivi dijelovi ovog popularnog povrća i drugih biljnih vrsta koje sadrže glikoalkaloide dok nejestivi dijelovi, uz izuzetak klice krompira, nisu bili predmet procjene rizika.

Ova jedinjenja uzrokuju gastrointestinalne poteškoće

Trovanje glikoalkaloidima može uzrokovati akutne gastrointestinalne simptome, kao što su mučnina, povraćanje i proljev. Za navedene efekte, Panel za kontaminante u lancu ishrane (CONTAM Panel), identifikovao je najniži nivo kod kog je uočen štetni učinak. Ona iznosi 1 miligram po kilogramu tjelesne težine dnevno i predstavlja referentnu tačku za karakterizaciju rizika u slučaju akutne izloženosti.

Akutna izloženost glikoalkaloidima iz krompira kroz prehranu procijenjena je korištenjem probabilističkog pristupa i primjenom faktora prerade hrane. Podaci su bili dostupni samo za α‐solanin i α‐čakonin, i to uglavnom za krompir.

Guljenjem, prženjem i kuhanjem mogu se redukovati

Granica izloženosti za grupu mlađe populacije ukazuje da postoji uticaj na zdravlje u studijama u kojima su korištene najviše vrijednosti konzumacije, kao i u svim studijama u kojima je vrijednost konzumacije na 95. percentilu. Za odraslu populaciju, granica izloženosti ukazuje da postoji uticaj na zdravlje samo za vrijednosti konzumacije s najvišim, 95. percentilom.

Guljenjem, kuhanjem i prženjem može se redukovati sadržaj glikoalkaloida u hrani. Na primjer, guljenjem sadržaj glikoalkaloida može se smanjiti u rasponu od 25-75%, kuhanjem u vodi između 5 i 65% i prženjem u ulju od 20-90%.

Naučno mišljenje pod nazivom "Procjena rizika od glikoalkaloida u hrani i hrani za životinje, posebno u krompiru i proizvodima od krompira" dostupno je ovdje


Tagovi

EFSA Procjena rizika Glikoalkaloidi Uzgoj krompira


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.