Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlada FBiH
  • 03.06.2017. 16:00

Formirat će tijelo za praćenje stanja u Agrokoru

Stanovište Vlade, sindikata, kao i predstavnika Konzuma, poslodavaca i dobavljača je da je najbitnije očuvanje radnih mjesta kako u samom koncernu, tako i kod dobavljača.

Foto: fbihvlada
  • 305
  • 19
  • 0

U sklopu stalnih nastojanja Vlade Federacije BiH da prati situaciju vezanu za moguće refleksije zbivanja u hrvatskom Agrokoru na bosanskohercegovački ekonomski prostor, u Sarajevu su razgovarali premijer Federacije BiH Fadil Novalić, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović, direktor Konzuma Tomislav Bagić i predsjednica Sindikata trgovine Mersiha Beširević.

Na temelju informacije koja je usvojena na sjednici Vlade FBiH, nastavlja se monitoring, posebno u dijelu dugovanja prema dobavljačima i kretanja broja zaposlenih. Stanovište Vlade, sindikata, kao i predstavnika Konzuma, poslodavaca i dobavljača je da je najbitnije očuvanje radnih mjesta kako u samom koncernu, tako i kod dobavljača.

Kako su se u medijima pojavile različite informacije o broju zaposlenih, ovoj temi je posvećena posebna pažnja. Naglašeno je da je potrebno imati u vidu sezonsko zapošljavanje i da su oscilacije u ukupnom broju zaposlenih moguće, posebno u odnosu na kraj prethodne godine. Stoga podaci o broju prijavljenih radnika nisu najbolji pokazatelj, jer uključuju i sezonske radnike, odnosno radnike zaposlene na određeno vrijeme. U nekim firmama, kao u Ledo d.o.o. Čitluk, broj zaposlenih je povećan za 52.

U razgovorima je istaknuto, a to je podržala i Vlada FBiH, da je potrebno formirati jedno tijelo na nivou Bosne i Hercegovine koje će pratiti stanje vezano za Agrokor. No, Federalna vlada će, prema riječima premijera FBIH Fadila Novalića, i dalje davati vlastiti maksimalan doprinos što efikasnijem rješenju situacije nastale oko Agrokora. Najavljeno je da će s predstavnicima koncerna, sindikata i poslodavaca/dobavljača biti održavani redovni sastanci s ciljem praćenja provedbe akcionog plana u BiH i sagledavanja efekata na Federaciju BiH.

U Upravnoj zgradi Konzuma BiH u Sarajevu održana dva sastanka između predstavnika Konzuma BiH, Poslovnog sistema Mercator i Konzumovih dobavljača. Na sastanku su prisustvovali Tomislav Bagić, direktor društva Konzum BiH, Tomislav Primorac, direktor tradinga Konzum BiH, Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Poslovnog sistema Mercator, Igor Maroša, pomoćnik predsjednika Uprave Mercatora za strateške projekte i predstavnici više od 60 dobavljača. Ova dva sastanka su održana s ciljem nastavka otvorenog dijaloga, a teme sastanka bile su prvenstveno prezentacija plana ponovnog uvođenja Mercatora na tržište BiH sa strane Uprave Mercatora, navodi dnevnilist.

Foto: fbihvlada


Tagovi

Agrokor Sezonsko zapošljavanje Fadil Novalić Amir Zukić Tomislav Bagić Mersiha Bešir Konzum Ledo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.