Biste li probali kruh znajući da mu je glavni sastojak cvrčak?
Finska pekarska i prehrambena tvrtka Fazer predstavila je prvi svjetski kruh na bazi insekata koji će ponuditi u svojim trgovinama. Kruh od brašna od osušenih cvrčaka, kao i pšeničnog brašna i sjemenki, najavljuju, sadrži više bjelančevina od običnog pšeničnog kruha. Svaka štruca sadrži oko 70 cvrčaka i stoji 3,99 eura (oko 7 KM).
"Takav kruh pruža potrošačima dobar izvor bjelančevina i daje im jednostavan način da se upoznaju s hranom koja se temelji na insektima", rekao je Juhani Sibakov, šef inovacija u Fazer Pekarstvima, piše reuters.
Potreba za pronalaženjem većeg broja izvora hrane i želje da se prema životinjama ponaša humanije, povećala je zanimanje za upotrebu insekata kao izvora bjelančevina u nekoliko zapadnih zemalja. Finska se ovoga mjeseca pridružila pet drugih evropskih zemalja - Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Belgiji, Austriji i Danskoj - koje već imaju dopuštenje za uzgoj insekata za uporabu u proizvodnji hrane.
Sibakov je rekao da Fazer razvija kruh od prošlog ljeta. Morali su čekati da se zakonski uredi mogućnost korištenja insekata u prehrambenoj industriji prije nego li ga predstave javnosti.
Foto: Pixabay/makamuki0
Autorica