Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kruh od insekata
  • 28.11.2017. 19:00

Finska pekarnica proizvela kruh od sušenih cvrčaka!

Biste li probali kruh znajući da mu je glavni sastojak cvrčak?

Foto: Pixabay/makamuki
  • 404
  • 40
  • 0

Finska pekarska i prehrambena tvrtka Fazer predstavila je prvi svjetski kruh na bazi insekata koji će ponuditi u svojim trgovinama. Kruh od brašna od osušenih cvrčaka, kao i pšeničnog brašna i sjemenki, najavljuju, sadrži više bjelančevina od običnog pšeničnog kruha. Svaka štruca sadrži oko 70 cvrčaka i stoji 3,99 eura (oko 7 KM).

"Takav kruh pruža potrošačima dobar izvor bjelančevina i daje im jednostavan način da se upoznaju s hranom koja se temelji na insektima", rekao je Juhani Sibakov, šef inovacija u Fazer Pekarstvima, piše reuters.

Insekti, meso iz laboratorija ili nešto treće?

Potreba za pronalaženjem većeg broja izvora hrane i želje da se prema životinjama ponaša humanije, povećala je zanimanje za upotrebu insekata kao izvora bjelančevina u nekoliko zapadnih zemalja. Finska se ovoga mjeseca pridružila pet drugih evropskih zemalja - Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Belgiji, Austriji i Danskoj - koje već imaju dopuštenje za uzgoj insekata za uporabu u proizvodnji hrane.

Sibakov je rekao da Fazer razvija kruh od prošlog ljeta. Morali su čekati da se zakonski uredi mogućnost korištenja insekata u prehrambenoj industriji prije nego li ga predstave javnosti.

Foto: Pixabay/makamuki0


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.