• FAO
  • 08.08.2020. 07:30

FAO: Cijene hrane ponovno porasle u julu

FAO-ov indeks ukazuje da su cijene hrane porasle drugi mjesec za redom i to za 1,2% u odnosu na juni, a predvođene su poskupljenjem biljnih ulja, mliječnih proizvoda i šećera.

Foto: Depositphotos/bitpics
  • 51
  • 7
  • 0

Cijene hrane porasle su u julu na svjetskim tržištima drugi mjesec zaredom, predvođene poskupljenjem biljnih ulja, mliječnih proizvoda i šećerom pod utjecajem oporavka potražnje od posljedica pandemije koronavirusa, izvijestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu (FAO).

FAO-v indeks cijena košarice koji mjeri mjesečne promjene za osnovne prehrambene namirnice porastao je u julu za 1,2% u odnosu na juni, na prosječna 94,2 boda. U odnosu na prošlogodišnji juli njegova je vrijednost viša za gotovo 1%.  

Prvi put ove godine: U junu porasle cijene hrane

"Slično kao u junu, daljnja poskupljenja biljnih ulja, mliječnih proizvoda i šećera nadmašila su niže cijene na mesnim tržištima usred postojane vrijednosti indeksa cijena žitarica", navodi se u priopćenju.  

Najviše porasle cijene biljnih ulja, mliječnih proizvoda i šećera

Najviše su u julu porasle cijene biljnih ulja, za 7,6% u odnosu na juni, dosegnuvši najvišu razinu u pet mjeseci zahvaljujući obnovljenoj globalnoj potražnji za uvozom i kontinuiranoj nestašici migrantske radne snage. To se prvenstveno očituje u vrijednostima palminog ulja, sojinog i uljane repice.

Što se tiče mliječnih proizvoda svi oni koje je pratila agencija porasli su prošlog mjeseca, što je utjecalo na to da indeks cijena mlijeka poraste za 3,5% i popne se iznad razine prije pandemije.

Šećer je također poskupio u juli, za 1,4% u odnosu na juni, budući da su više cijene energenata i najave smanjene proizvodnje na Tajlandu zbog suše prevagnule nad dobrim urodom šećerne trske u Brazilu.

Pale cijene mesa, a žitarice ostale stabilne

Suprotno tome, indeks koji pokazuje kretanje cijena mesa bio je niži u julu nego u junu i to 1,8%, zbog slabe potražnje za uvozom svinjetine i govedine u cijelom svijetu, bez obzira na poremećaje koje je uzrokovao koronavirus u klaonicama, preradi i izvoznim aktivnostima.

Cijene žitarica bile su u julu nepromijenjene u odnosu na juni budući da je naglo poskupljenje kukuruza i sirka pod utjecajem pojačanog kineskog uvoza iz SAD-a neutraliziralo pad cijena riže zbog dobrih izgleda za urod i mirne tržišne aktivnosti.

Na tržištima pšenice, usprkos slabijem američkom dolaru i zabrinutosti oko perspektive proizvodnje u Evropi, regiji Crnog mora i Argentine, usporavanje trgovinske aktivnosti i rana očekivanja snažnog oporavka proizvodnje u Australiji zadržali su prosječnu vrijednost jula na približno istoj razini kao prošlog mjeseca. 


Tagovi

FAO Cijene Hrana Žitarice Biljna ulja Mliječni proizvodi Šećer Meso


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

[Kviz] Sveznalica ili neznalica? #kukuruz

Koliko znaš o kukuruzu? Odgovori na pitanja iz kviza i saznaj jesi sveznalica ili neznalica? Loading…

Pročitaj cijelu bilješku