Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kancerogene supstance
  • 25.07.2017. 20:00

Evropska komisija: Smanjiti akrilamid!

Evropska komisija je predložila da se smanji količina akrilamida - kancerogene supstance koja se može pronaći u biskvitima, kafi, pomfritu, hlebu i čipsu.

Foto: summa / Pixabay
  • 558
  • 33
  • 0

Evropska komisija je predložila da se smanji količina akrilamida - kancerogene supstance, koja se može pronaći u biskvitima, kafi, pomfritu, hlebu i čipsu. Prijedlog su podržali predstavnici svih 28 članica Evropske unije.

Tekst prijedloga će se proučavati tri mjeseca, a potom bi na proljeće sljedeće godine trebalo da stupi na snagu. Proizvođači hrane, kao i restorani i lanci brze hrane moraće da poštuju dozvoljenu granicu akrilamida.

Akrilamid je hemijska supstanca koja prirodno nastaje kada se hrana peče ili prži na temperaturi iznad 120°C.

Evropska uprava za sigurnost hrane (EFSA) je 2015. godine potvrdila da akrilamid potencionalno povećava rizik od raka. Prvi put su je švedski istraživači povezali sa karcinomom 2002. godine, piše Euractiv.

"Niko ne traži zabranu bilo koje hrane. Međutim, ubeđeni smo da su obavezujući nivoi neophodni ako ćemo efikasno da zaštitimo potrošače", rekla je Monik Goja, generalna direktorka potrošačke organizacije BEUC.

Foto: summa / Pixabay


Izvori

EurActiv.rs


Tagovi

Evropska komisija Rak Oboljenje Hrana Akrilamid


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.