AgroKlub.ba

\

Prehrambena industrija

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Prehrambena industrija » EU ruši izvozne rekorde, adut je svinjetina

EU ruši izvozne rekorde, adut je svinjetina

Izvoz poljoprivrednih proizvoda

EU ruši izvozne rekorde, adut je svinjetina

Datum: 26.11.2016. 18:00

Kategorija:

Prehrambena industrija

Novi rekord u izvozu EU agroproizvoda u septembru!

Mjesečna vrijednost izvoza poljoprivrednih proizvoda EU u rujnu 2016. dosegnula je rekord od gotovo 11.5 milijarde eura premašujući izvoznu vrijednost u septembru u prijašnjim godinama za oko 500 miliona eura, prema zadnjem mjesečnom izvješću EU.

Najveća povećanja mjesečne vrijednosti (septembar 2016. u usporedbi sa septembrom 2015.) zabilježenja su za izvoz u SAD i Japan, sa znatnim povećanjem i na azijske destinacije (Južna Koreja, Vijetnam, Indija, Hong Kong).

Izvoz mlijeka u prahu gubi na vrijednosti

Analizirajući izvozna postignuća EU u zadnjih 12 mjeseci po proizvodima, izvozne vrijednosti povećale su se za svinjsko meso (+1.2 milijarde eura; +31% u usporedbi s 12-mjesečnim periodom prije godinu dana), svježe povrće (+480 miliona eura; +18%), mesne iznutrice, mast, maslinovo ulje i žive životinje. No, izvoz mlijeka u prahu izgubio je na vrijednosti u zadnjih 12 mjeseci.

Sveukupan EU izvoz od oktobra 2015. do septembra 2016. dosegnuo je 129.9 milijardi eura (+1.6% više no prošle godine), dok se uvoz povećao za 0.9% na 112 milijardi eura. EU tako je povećala vrijednost razmjene proizvoda na 17.6 milijardi eura.

Foto: bigstockphoto.com, HighwayStarz

Broj pregleda članka: 127; Uspješnost članka: 11.35

Tagovi: Izvoz, Agroproizvodi, EU

Ključne riječi članka: eu, rusi, izvozne, rekorde, adut, je, svinjetina, izvoz, vrijednosti, milijardi, vrijednost, milijardi eura


Ivana Nađ

Svi tekstovi autora

Autorica Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."