• Uvoz govedine u EU
  • 18.06.2019. 16:00

EU i SAD postižu sporazum o uvozu govedine bez hormona

Također želim ponoviti da sporazum neće promijeniti ukupni opseg, kvalitetu ili sigurnost govedine uvezena u EU, koja će ostati u skladu s visokim evropskim standardima, rekao je Phil Hogan.

Foto: Pixabay/Capri23auto
  • 65
  • 12
  • 0

Evropska komisija prošle je sedmice s državama članicama podijelila uspješan ishod pregovora za preispitivanje funkcioniranja postojeće kvote za uvoz goveđeg mesa bez hormona u EU.

Povjerenik EU za poljoprivredu Phil Hogan izjavio je: "Uz uspješan ishod pregovora, Komisija je donijela vrlo važno pitanje s glavnim trgovinskim partnerom s kojim smo uključeni u šire pregovore o trgovini. Ovim korakom Evropska unija ponovno potvrđuje svoju posvećenost da dovede do nove faze u odnosima sa Sjedinjenim Državama, u skladu sa sporazumom postignutom između predsjednika Junckera i Trumpa u julu 2018. Također želim ponoviti da sporazum neće promijeniti ukupni opseg, kvalitetu ili sigurnost govedine uvezena u EU, koja će ostati u skladu s visokim evropskim standardima."

Fazno razdoblje od sedam godina

Na temelju mandata Vijeća, Komisija je u načelu postigla sporazum sa Sjedinjenim Državama i drugim značajnim zemljama dobavljačima da će se 35.000 tona te kvote dodijeliti SAD-u, fazno u razdoblju od sedam godina, a preostali iznos kvote za sve druge izvoznike.

Nakon zaključenja ovog uzajamno zadovoljavajućeg ishoda u skladu s pravilima WTO-a, Komisija će podnijeti pravne prijedloge Vijeću kako bi odobrila njegov potpis i sklopila sporazum sa Sjedinjenim Državama u nadolazećim mjesecima, nakon traženja suglasnosti Evropskog parlamenta.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Govedina Uvoz EU Phil Hogan SAD


Autorica

Karolina Rastija

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedna stara sorta paradajza. Čekamo da vidimo tu staru ljepoticu u punom sjaju. Stari narandžasti pa... Pročitaj cijelu bilješku »