AgroKlub.ba

\

Prehrambena industrija

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Prehrambena industrija » EU i Japan potpisali sporazum o slobodnoj trgovini

EU i Japan potpisali sporazum o slobodnoj trgovini

Slobodna trgovina

EU i Japan potpisali sporazum o slobodnoj trgovini

Datum: 11.07.2017. 16:00

Kategorija:

Prehrambena industrija

EU i Japan potpisali sporazum o slobodnoj trgovini, detalje će Bruxelles i Tokyo tek dogovoriti, ali se zna da će biti uklonjene carine za elektroniku i aute iz Japana te za sir, vino i tjesteninu iz EU.

Evropska unija i Japan dogovorili su sporazum o slobodnoj trgovini, stvarajući time najveće svjetsko otvoreno gospodarsko područje i signalizirajući otpor onome što smatraju protekcionizmom američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Potpisan u Bruxellesu uoči susreta sa Trumpom na summitu u Hamburgu, "politički sporazum" između dviju ekonomija koji čine jednu trećinu globalnog BDP-a, itekako je simboličan. Neka područja se još moraju ispregovorati, ali dužnosnici tvrde da su ključne zapreke riješene, piše reuters.

"Vjerujem da Japan i EU pokazuju snažnu političku volju razviti zastave slobodne trgovine protiv pomaka prema protekcionizmu", izjavio je japanski premijer Shinzo Abe na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s dužnosnicima institucija EU Donalda Tuska i Jean-Claudea Junckera.

Protiv Trumpove izolacije i protekcionizma

"Iako neki kažu da se vrijeme izolacionizma i raspadanja opet vraća, dokazujemo da to nije slučaj", rekao je predsjednik Evropskog vijeća Tusk.

"Nema zaštite u protekcionizmu", dodao je Juncker, predsjednik izvršne Europske komisije, koji je odbacio mogućnost da će doći do daljnjih pregovaračkih problema i rekao kako se nadao da će sporazum stupiti na snagu početkom 2019. godine.

Strah od jeftinijeg uvoza za evropske proizvođače automobila i japanske proizvođače mlijeka bili su među najtežim pitanjima, no dužnosnici su rekli da su dvije strane dogovor postigle vođene zajedničkim alarmom zbog Trumpova odmaka od višestranih otvorenih trgovinskih sustava i agresivne politike "America First".

Uklanjanje carina, ali i ostavljanje kvota

Carine za većinu prehrambenih proizvoda iz EU uklonit će se, no uvoz će u nekim osjetljivim sektorima kao što su sir i drugi mliječni proizvodi i dalje biti ograničen kvotom.

Više od 200 europskih proizvoda koji imaju koristi od zemljopisnih zaštita - primjerice, pršut iz talijanske Parme, neće se "suočiti" s japanskom konkurencijom pod istim imenom. Škotski viski možda neće imati koristi od takvog posla s obzirom da bi Britanija trebala napustiti EU 2019.

Foto: Bigstockphoto/karn684

Broj pregleda članka: 357; Uspješnost članka: 19.85

Tagovi: Slobodna trgovina

Ključne riječi članka: eu, i, japan, potpisali, sporazum, o, slobodnoj, trgovini, sporazum, japan


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!