Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz govedine
  • 20.07.2019. 14:00
  • Bruxelles, Belgija

EU govedina uskoro kreće put Japana

Japan je potvrdio da će postupak odobravanja nekoliko zahtjeva država članica EU za izvoz goveđeg mesa (posebno iz Hrvatske i Španjolske) ili goveđih proizvoda (osobito iz Danske, Francuske i Poljske) biti dovršen brže u skladu s postupkom njihove procjene.

Foto: Depositphotos/artfotoss
  • 161
  • 11
  • 0

Nakon stupanja na snagu Sporazuma o gospodarskom partnerstvu EU-Japan (EPA) ove godine, EU je pojačala napore za rješavanje interesa za pristup poljoprivrednom tržištu s Japanom, temeljeći se na političkim kontaktima na najvišoj razini, uključujući sastanak predsjednika Junckera i japanskog premijera Abe u Osaki prošlog mjeseca.

Ti su se napori sada isplatili, pa je Japan potvrdio da će postupak odobravanja nekoliko zahtjeva država članica EU za izvoz goveđeg mesa (posebno iz Hrvatske i Španjolske) ili goveđih proizvoda (osobito iz Danske, Francuske i Poljske) biti dovršen brže u skladu s postupkom njihove procjene.

Veliko postignuće za sporazum EU-Japan

To će biti dodano uz prethodna odobrenja koja je Japan dao državama članicama za uvoz goveđeg mesa i/ili proizvoda od goveđeg mesa od 2013. (to uključuje Francusku, Irsku, Italiju, Poljsku, Veliku Britaniju i Nizozemsku), objavila je Evropska komisija

Povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan, koji se u maju 2019. sastao sa japanskim suradnikom, rekao je: "Vrlo sam zadovoljan što je japansko tržište postalo otvorenije prema EU govedini i proizvodima od govedine nakon dugotrajne zabrane zbog BSE (goveđa spongiformna encefalopatija). To će omogućiti većem broju proizvođača i operatera iz EU da iskoriste glavnu koncesiju za govedinu dobivenu u okviru Sporazuma o gospodarskom partnerstvu EU-Japan."

S obzirom na to da je japansko tržište govedine i proizvoda od goveđeg mesa visoko zaštićeno zbog visokih carinskih pristojbi i vrlo strogih sanitarnih i fitosanitarnih propisa, izvoz koji sada Japan nudi EU veliko su postignuće za sporazum.

Smanjenje carine s 38,5% na 9%

Podsjećamo, govedina iz EU koja se izvozi u Japan imat će koristi tijekom godina od smanjenja carine s 38,5% na 9%, dosezući količinu od 50.500 tona u 10 godina, a zatim slijedi godišnje neograničeno povećanje. EU izvoznici govedine sada imaju bolji pristup ovom vrlo unosnom tržištu.

Za poljoprivredne proizvode EU otvara se japansko tržište sa 126 miliona potrošača!

Nadalje, s ciljem daljnje transparentnosti i predvidljivosti za operatore, EU i Japan razmijenili su okvirne i razumne rokove za rješavanje još neriješenih zahtjeva za izvoz drugih prehrambenih proizvoda kao što je voće (na primjer kruške iz Belgije, kivi iz Italije i Grčke ili trešnje iz Mađarske i Portugala), kao i zahtjeve za "regionalizaciju" koji se odnose na afričku svinjsku kugu za izvoz svinjskog mesa iz Mađarske, Belgije i Poljske. 


Izvori

EC Europa


Tagovi

Izvoz Japan Junetina Evropska komisija Govedina EPA


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.