Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slobodna trgovina
  • 20.12.2017. 15:00

EU farmerima otvara se japansko tržište

Zaključen je najveći bilateralni trgovinski sporazum koji je Europska unija dosad sklopila!

Foto: Bigstockphoto/pxhidalgo
  • 158
  • 11
  • 0

Povjerenica za trgovinu EU Cecilia Malmström i japanski ministar vanjskih poslova Taro Kono objavili su da su uspješno završeni pregovori o sporazumu o gospodarskom partnerstvu između EU-a i Japana (EPA odnosno o sporazumu o slobodnoj trgovini.

Pregovori su se temeljili na načelnom dogovoru postignutom 6. jula 2017. na sastanku na vrhu EU-a i Japana, a svrha im je bila da pregovarači s obje strane dogovore posljednje detalje pravnog teksta. Do sklapanja sporazuma je došlo zahvaljujući osobnom angažmanu predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera i japanskog premijera Shinza Abe.

EU i Japan potpisali sporazum o slobodnoj trgovini

Zaključak tih pregovora važan je korak za provedbu najvećeg bilateralnog trgovinskog sporazuma koji je Evropska unija dosad sklopila. Sporazumom o gospodarskom partnerstvu stvorit će se veliki prostor na tržištu za obje strane, ojačati suradnja Evrope i Japana u čitavom nizu područja, ponovno potvrditi zajednička predanost održivom razvoju te po prvi puta obuhvatiti određene obveze povezane s Pariškim klimatskim sporazumom.

"Ovo je primjer Evrope u njezinu najboljem izdanju koja provodi svoje riječi u djela. EU i Japan poslali su snažnu poruku o važnosti otvorene i pravedne trgovine koja se temelji na propisima. Sporazumom se utvrđuju zajedničke vrijednosti i načela te objema stranama donosi konkretne koristi, a istovremeno štiti njihova osjetljiva područja. Sada ćemo učiniti sve što je potrebno da sporazum uputimo Evropskom parlamentu i državama članicama kako bi naša poduzeća i građani mogli u potpunosti imati od njega koristi prije kraja mandata moje Komisije", rekao je Juncker.

Najvažniji i najdalekosežniji sporazum

Povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström, pak, naglasila je da je potencijal ovog sporazuma golem i drago joj je da EU i Japan ustraju u tome da ga zaključe iduće godine, kako bi poduzeća, radnici i potrošači iz EU-a što je prije moguće mogli osjetiti njegovu korist.

"Riječ je o najvažnijem i najdalekosežnijem sporazumu koji je EU dosad sklopio u području trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima. Našim izvoznicima poljoprivredno-prehrambenih proizvoda otvorit će se brojne mogućnosti na velikom, zrelom i sofisticiranom tržištu. Uspješno smo sastavili model sporazuma o slobodnoj trgovini koji odgovara našem tipu izvoza, a koji istovremeno odgovara i našem partneru. Time smo pokazali da EU ima vodeću ulogu te da određuje standarde i pravila u međunarodnoj trgovini i konkretan je primjer kako EU iskorištava globalizaciju u korist svojih građana. Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda omogućuje otvaranje kvalitetnih radnih mjesta, ponajviše u ruralnim područjima", rekao je povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan.

Posljednji tehnički aspekti koji su se razmatrali od jula odnosili su se stabilizaciju obveza EU-a i Japana u pogledu carina i usluga, određivanje završnih odredbi za zaštitu oznaka zemljopisnog podrijetla EU-a i Japana, zaključivanje poglavlja o dobroj regulatornoj praksi, regulatornoj suradnji i transparentnosti jačanje obveza iz Pariškog sporazuma u poglavlju o trgovini i održivom razvoju; te usuglašavanje oko određenog broja manjih otvorenih pitanja u nekoliko dijelova sporazuma.

Glavni elementi sporazuma:

Sporazumom o gospodarskom partnerstvu uklonit će se velika većina japanskih carina koje plaćaju poduzeća iz EU-a, a godišnje iznose 1 milijardu eura i određeni broj dugogodišnjih regulatornih prepreka. Za ključne poljoprivredne proizvode EU-a otvorit će se japansko tržište sa 127 milijuna potrošača i povećati mogućnosti izvoza iz EU-a u nizu sektora.

S obzirom na izvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU-a, sporazumom se, prije svega, čini sljedeće:

  • ukidaju se carine na mnoge sireve, kao što su gouda i cheddar (koje trenutačno iznose 29,8 %), i na izvoz vina (sada u prosjeku 15 %)
  • EU-u će se omogućiti da znatno poveća svoj izvoz goveđeg mesa u Japan, a kad je riječ o svinjetini, mesnim prerađevinama trgovat će se bez carina, a svježim mesom gotovo bez carina
  • u Japanu će se osigurati zaštita za više od 200 europskih poljoprivrednih proizvoda visoke kvalitete s tzv. oznakama zemljopisnog podrijetla (OZP) dok će se u EU-u osigurati zaštita određenih proizvoda s japanskim oznakama zemljopisnog podrijetla.

Foto: Bigstockphoto/pxhidalgo


Izvori

AgPress


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]