Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hadžijin mlin
  • 20.11.2018. 08:00

Emir Zjajo diplomu zamijenio poslom mlinara, pokrenuo vodenicu i nastavio stogodišnju tradiciju

Nakon što sam proveo osam godina na Birou za zapošljavanje, razmišljao sam šta bi mogli pokrenuti kao porodični posao, i onda se ta vodenica sama ukazala kao ideja, priča Emir Zjajo.

Foto: Naila Čaušević
  • 750
  • 182
  • 1

Emir Zjajo je diplomirani inžinjer saobraćaja i komunikacija, koji je u nedostatku posla odlučio da pokrene proizvodnju brašna. Zajedno sa suprugom, koja je također u to vrijeme bila nezaposleni inžinjer saobraćaja komunikacija te magistar matematike i informatike, odlučio je da iskoristi staru vodenicu koja se nalazi u dvorištu porodične kuće .

"Nakon što sam proveo osam godina na Birou za zapošljavanje, razmišljao sam šta bi mogli pokrenuti kao porodični posao, i onda se ta vodenica sama ukazala kao ideja.  Evo, 27. ovog mjeseca će biti dvije godine kako smo pokrenuli posao i registrovali obrt. Zasad sam ja jedini prijavljen, ali pomaže mi i supruga prilikom pakovanja i distribucije robe. Naša mala kćerkica, koja je prvi razred, uživa radeći uz nas i svakodnevno daje svoj doprinos“, zadovoljno priča Zjajo.

Mlin sa stogodišnjom tradicijom

Hadžijin mlin ima stogodišnju tradiciju, a ime je dobio po hadžiji Halilu koji ga je sagradio. U proteklom ratu, mlin je u potpunosti srušen, pa ga je ponovno sagradio hadžija Fadil, djed Emirove supruge Lejle. Mlin je bio u funkciji sve do 2009. godine, nakon čega je mirovao, sve dok ga nisu pokrenuli Emir i Lejla.

Mlin je godinama mirovao, a Emir i Lejla udahnuli su mu život 

U međuvremenu se Lejla zaposlila u lokalnoj srednjoj školi, pa sad on obavlja većinu posla sam, a ona i kćerkica pomažu kad god stižu od svojih obaveza. Ubuduće, imaju u planu i da počnu da sami uzgajaju žitarice na vlastitoj zemlji.

"Žitarice uzimamo od nekoliko provjerenih proizvođača iz okoline Bugojna. Kad kupujemo, gledamo da proizvođači ne koriste previše hemiju, da koriste organska đubriva, i sl. Pošto imamo svoje zemlje, planiramo i da sami počnemo uzgajati žitarice.

Emir Zjajo: Meljemo žitarice za ušur

Oni na svojoj vodenici vrše i usluge mljevenja žita, za koji ne uzimaju novac, nego tzv. "ušur“, gdje se uzima 10% od ukupno samljevenog žita. Emirov slijedeći projekat je proizvodnja bezglutenskog brašna, jer ima dovoljno kapaciteta, dosta je traženo, a kod nas ga je veoma  teško pronaći.

Proizvode pet vrsta brašna

"Prvo sam krenuo od pijace u Donjem Vakufu, pa sam počeo obilaziti okolne gradove Bugojno i Jajce, zatim sam počeo obilaziti sajmove, i tako je krenulo dok se malo pročulo za nas. Naše brašno sad kupci mogu pronaći u Sarajevu, Zenici, Visokom, Mostaru i Travniku. Također, nas mogu pronaći preko platforme Farmer.ba, kojom smo jako zadovoljni i već smo imali desetak pošiljki preko njih", otkriva Zjajo. 

Radmila Jeremić: Čuvarica vodeničarske tradicije ima posla u svako doba godine

U svom asortimanu  Hadžijin mlin ima pšenično, raževo, ječmeno, heljdino i kukuruzno brašno. A osim što ih možete naći u ovih šest gradova u Bosni i Hrecegovini, možete ih pronaći i na sajmovima širom BiH. Već u decembru će boraviti na Sajmu privrede u Sarajevu, pa iskoristite priliku i opskrbite se kvalitetnim brašnom iz njihove vodenice.


Fotoprilog


Tagovi

Emir Zjajo Brašno Vodenica Hadžijin mlin Ušur


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]