Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicionalan uzgoj
  • 21.06.2016. 18:00

Ekološka piletina u BiH

Ekološko pileće meso pojavilo se i u BiH. Riječ je o mesu pilića uzgojenih potpuno na tradicionalan način sa svim principima eko proizvodnje.

Foto: sevenke/Bigstockphoto
  • 2.931
  • 370
  • 0

Zdravlje ljudi, zaštita zemljišta, ekosistema i okoline na prvi pogled i nema neku poveznicu sa pilećim mesom. Naizgled totalno suprotni pojmovi, ustvari integracijom i spajanjem daju odličan proizvod označen kao izuzetno zdrav i ekološki prihvatljiv poznat kao ekološki proizvod.

Vrlo dobro izbalansiran odnos između proizvodnje bez sintetičkih tvari i pesticida, zaštite ekosistema i ekonomske opravdanosti postao je izuzetno zanimljiv poljoprivrednim proizvođačima, tako da u svim segmentima poljoprivredne proizvodnje danas već imamo proizvod deklarisan kao ekološki prihvatljiv. Takav jedan proizvod pojavio se i u BiH, za sada jedini, ekološko pileće meso. Ova ideja potekla je iz kompanije Brojler d.o.o koja za sada jedina proizvodi ekološko pileće meso koje se može kupiti na bh tržištu.

U čemu je razlika ?

Je li zaista moguće kod prvog kušanja uočiti razliku i prepoznati koje je pileće meso proizvedeno u konvencionalnoj proizvodnji, a koje je nastalo kao ekološki proizvod? U kojem nema ostataka pesticida korištenih pri proizvodnji hrane, a u kojem ima? Na tanjiru servirana dva komada mesa izgledaju potpuno isto, pa za onoga koji prvi put kuša ekološko proizvedeno meso vjerovatno je izuzetno teško uočiti razliku. Svakako prva uočena razlika je cijena, jer je ekološki proizvedeno meso skuplje.

Stavljajući ljudsko zdravlje u prvi plan, to ekološki proizvedenom mesu daje ogromnu prednost. Takvo meso ima dodanu vrijednost, a u prilog idu i rezultati istraživanja koja potvrđuju da je ovo meso zdravije po ljudski organizam. Razlog tome je tehnologija samog uzgoja, pa se u ekološki proizvedenom mesu ne mogu naći razni dodaci u prehrani, antibiotici, tragovi pesticida ili druge tvari koje poboljšavaju uzgoj, a štetne su i za perad i čovjeka koji konzumira takvo meso.

Ekološke farme na preko 1.000 m

Pilići uzgojeni potpuno na tradicionalan način sa svim principima ekološke proizvodnje učinili su kompaniju Brojler d.o.o pionirima ove vrste proizvodnje u BiH. Slobodno kretanje po zelenim travnatim livadama, bez zatvorenog prostora, bez buke i stresa, na svježem čistom zraku na preko 1.000 m nadmorske visine su uvjeti u kojima se za 70 - 90 dana uzgoji ekološko pileće meso. Prepoznatljivog specifičnog okusa, mirisa uz visoku hranjivu kvalitetu je nešto po čemu se razlikuje od mesa proizvedenog u konvencionalnoj proizvodnji. Također ovakav tip proizvodnje je i ekonomski opravdan što pokazuju tzv. male ekološke farme u okviru porodičnih seoskih gazdinstava koji u kooperantskom sistemu posluju s kompanijom.

Ekološki proizvedeno meso postaje sve popularnije i interesantije potrošačima koji kroz takvo meso oživljavaju uspomene i osjećaje seoske idile i ruralnog ambijenta. Ostaje da se vidi, kako će se dalje ovakav tip proizvodnje nositi u utrci sa konvencionalnom mnogo većom proizvodnjom i nižom cijenom proizvedenog mesa.

Foto: sevenke/Bigstockphoto


Tagovi

Zdravlje Ekosistem Pileće meso Ekološki proizvod BiH Brojler Konvencionalna proizvodnja Pesticidi Meso Cijena Vrijednost Uzgoj Pilići Livade Okus Miris Farma Gazdinstvo Ruralno


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.