Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinovo ulje
  • 14.11.2019. 08:00

Drastičan pad cijene maslinovog ulja, EK odobrila program potpore

Kako bi ublažila teško stanje na tržištu nastalo padom cijena, Evropska je komisija odobrila potporu za privatno skladištenje maslinovog ulja.

Foto: Depositphotos/sabinoparente
  • 188
  • 20
  • 0

Evropska je komisija odobrila potporu za privatno skladištenje maslinovog ulja kako bi ublažila teško stanje na tržištu. Naime, velike zalihe i uzastopne dobre berbe stvorile su neravnotežu između ponude i potražnje na tržištu maslinovog ulja EU-a, uzrokujući drastičan pad cijena. 

Zbog viška nastalog nakon berbe 2018./19., cijene su tijekom posljednjih nekoliko mjeseci na španjolskom, grčkom i portugalskom tržištu bile posebno niske. Primjerice, cijena španjolskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja bila je sredinom oktobra za 33% ispod petogodišnjeg prosjeka. Slično tome, cijena grčkog djevičanskog maslinovog ulja bila je 13,5% niža od petogodišnjeg prosjeka.

Zalihe od 859.000 tona maslinovog ulja

Izuzetno visoke zalihe na razini EU, procijenjene na 859.000 tona za 2018./19. (od čega je čak 88% u Španjolskoj), u kombinaciji sa prosječnom proizvodnjom koja se očekuje za 2019./20., prijeti dodatnim pritiskom na poljuljano tržište maslinovog ulja u EU. 

Programom potpore privatnog skladištenja planira se ublažiti pritisak i pridonijeti stabiliziranju tržišta.

"Proteklih mjeseci tržište maslinovog ulja prolazilo je kroz ozbiljnu neravnotežu na tržištu i s ponosom mogu reći da je Zajednička poljoprivredna politika opet ovdje kako bi podržala naše poljoprivrednike i proizvođače. Zahvaljujući našim tržišnim mjerama, usvojena pomoć za privatno skladištenje pomoći će stabilizirati tržište i spriječiti daljnju štetu u sektoru", rekao je Phil Hogan, povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Potpora za nepakirano ulje

Program će djelovati kroz natječajni postupak tijekom najviše 4 razdoblja kako bi se omogućila fleksibilnost i ograničeno upravljanje tržištem. Potpora se dodjeljuje nepakiranom djevičanskom ulju za sljedeće vrste: ekstra djevičansko, djevičansko i maslinovo ulje lampante.

Kako bi program bio učinkovit, količine ulja za koje se prime sredstva, moraju ostati u skladištu najmanje 180 dana. Minimalna, pak, količina po ponudi na natječaju je 50 tona. 

Ponude se mogu podnijeti samo u državama članicama, Grčkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Italiji, Cipru, Malti, Portugalu i Sloveniji. Prvi natječaj bit će objavljen krajem mjeseca, od 21. do 26. novembra 2019. godine.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Maslinovo ulje Cijena Pad cijene Program potpore


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.