Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja čokolade u BiH
  • 30.01.2018. 09:00

Dragana i Vedran Šiforija uspješno proizvode čokolade i tulmbe

Mladi bračni par Dragana i Vedran Šiforija u vrijeme kad svi nešto prodaju žele proizvoditi i to ne bilo šta, već čokoladu i tulumbe. I nisu se pokajali.

Foto: Bigstockphoto/Anastasiia Kazakova Facebook/Slatkiš nova
  • 3.052
  • 428
  • 0

Mladi bračni par Dragana i Vedran Šiforija iz Brčkog imali su želju da proizvode uprkos mnogima koji samo prodaju. Odlučili su se za proizvodnju čokolade. Iako ovo područje nema tu tradiciju, oni su se hrabro odlučili zakoračiti u nepoznato.

Fabrika čokolade pod imenom Slatkiš doo je registrovana 2015. godine, a zbog dokumentacije i procedure u proizvodnju se krenulo 2016. godine. Ideja je nastala spontano od strane ovih mladih i vrijednih ljudi. Suprug koji je inače informatičar po struci zaposlen je i radi, ali u slobodno vrijeme voli da eksperimentiše, inovator je i sam je konstruisao mnoge mašine koje se nalaze i služe u fabrici. Dragana u početku nije napuštala svoje zaposlenje dok se proizvodnja u fabrici nije "zahuktala". A zatim se nakon izvjesnog vremena posvetila samo proizvodnji.

Šest vrsta čokolade

Fabrika zauzima oko 120 m2

Mala porodična fabrika trenutno zapošljava tri člana Dragana, njena majka i sestra, a ostali članovi porodice pomažu kad je obim proizvodnje uvećan. Fabrika je smještena na magistralnom putu Brčko - Bijeljina. Fabrika zauzima oko 120 m2 gdje se proizvede oko 1.200 kg čokolade mjesečno. Koririste recepture i savjete vrhunskih tehnologa. U početku je proizvodnja krenula sa četiri vrste čokolada, komercionalne male od 90 g pod nazivom "Nova" a to su, odnosno Nova mliječna, Nova sa keksom, Nova sa puno mlijeka, Nova tamna.

Ubrzo nakon toga asortiman se proširuje na crnu i bijelu čokoladu u rinfuznom pakovnju od 5 kg, 2 kg, 1 kg i 90 g koje najviše koriste slastičarne i pekare.

Ipak, najtraženije su - tulumbe

Kako je vrijeme odmicalo na tržištu se izrazila potreba za polu-proizvod tulumbi.

"Proizvodnja tulumbi kao polu-proizvoda su naš trenutno najprodavaniji proizvod iz asortimana. Tulumbe se peku na temperaturi 180o C pola sata, nakon toga se hlade i pakuju. Isporučuju se distributerima koji dalji plasman moraju nastaviti u zamrznutom stanju. Tako kupljen proizvod potrebno je samo zaliti pripremnljenim šećernim zalivom i tulumbe su gotove za 5 minuta", priča Dragana.

U fabrici se nalazi i pakirnica koja služi za pakovanje zrnastih i praškastih proizvoda kao što su: kakao, šećer u prahu, mlijeko u prahu, curry, kurkuma, čurokot (za lepinje) i suve grožđice.

I dalje vlada nepovjerenje u domaće

Tulumbe su najtraženije

Iako su kratko u proizvodnji, polako, ali sigurno osvajaju tržište BiH. Za sad područje Bijeljine prednjači za potražnjom asortimana ove male fabrike, a naročito tulumbi.

Problemi kao u svakom poslu su neminovni tako ih je imala i ova porodična firma, na samom početku.

"Problemi koji nas prate od samog početka je to da su građani, konzumenti, nepovjerljivi prema domaćem, novom proizvodu. Veliko nepovjerenje vlada u to da se na ovom prostoru ne može proizvesti kvalitetna čokolada. Mi ne možemo parirati, što je razumljivo, ostalim našim i stranim konditorskim fabrikama sa tradicijom dugom i više od 50 godina, ali mi imamo svoj put i pravac. Obim proizvodnje se iz dana u dan povećava, i nadamo se da nikad neće stati", otrkiva nam Dragana.

Obogaćuju fabriku novim mašinama

Ipak, polako se mijenja svijest stanovništva da se podrži domaći proizvod, predan rad i dobra ideja mladih ljudi kao što su njih dvoje.

"Tulumbe su se trenutno izdvojile iz naše palete proizvoda, a kupci su ih ocijenili kao ukusne, kvalitetne, niske cijene pa su nadmašile čokoladu", kaže Dragana.

Svjesni konkurencije i njihovog kvaliteta, oni ne odusatju od proizvodnje već zahvaljujući Vedranovim inovacijama stalno obogaćuju fabriku novim mašinama koje otvaraju mogućnost za proizvodnju i novih proizvoda i proširenje asortimana što i jeste plan u narednom periodu. Slatkiš doo vrši proizvodnju čokolade i drugih proizvoda iz svog asortimana i pod drugim robnim markama.

Foto: Bigstockphoto/Anastasiia Kazakova Facebook/Slatkiš nova


Fotoprilog


Tagovi

Čokolada Nova Slatkiš doo Brčko Dragana i Vedran Šiforija Tulumbe


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁