Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz mesa
  • 06.02.2017. 10:00

Dozvoljen provoz svježeg mesa preko Evropske unije

Te pogodnosti posebno će se odraziti na izvoz mesa u Tursku i Rusiju, jer će izvoznici iz BiH moći koristiti alternativne prijevozne mogućnosti.

Foto: fmpvs.gov.ba
  • 668
  • 86
  • 0

Na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Ureda za veterinarstvo BiH, Stalni odbor za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje Evropske komisije je na sjednici u januaru odobrio Bosni i Hercegovini provoz svježeg mesa goveda preko teritorije Evropske unije.

Ovom odlukom ostvareni su višemjesečni napori da se omogući transport mesa kopnenim putem preko teritorije Evropske unije. Te pogodnosti posebno će se odraziti na izvoz mesa u Tursku i Rusiju, jer će izvoznici moći koristiti alternativne prijevozne mogućnosti, javljaju iz Federalnog ministarstva poljoprivrede.

Odluku Stalnog odbora Evropske Komisije pozdravlja i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike i podsjeća da je to bio jedan od uslova Republike Srpske kako bi dala pristanak na potpisivanje Protokola uz SSP u julu prošle godine.

Podsjetili su da je od 1. februara riješeno i pitanje bescarinskog izvoza voća i povrća iz BiH u EU što će biti značajna pomoć našim proizvođačima.

Foto: fmpvs.gov.ba


Tagovi

Izvoz mesa Transport Evropska unija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]