Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Doner kebab
  • 07.12.2017. 11:00

Doner kebab će biti zabranjen u EU?

Zakonodavstvo EU planira zabraniti fosfate koji se koriste u prerađenom mesu kebaba. Ovom odlukom će biti ugroženo 100.000 radnih mjesta.

Foto: Pixabay/LibbyandMarcelcom
  • 2.481
  • 166
  • 0

Turski doner kebab koji je u mnogim evropskim gradovima posato ekvivalent američkom hamburgeru, uskoro bi mogao biti zabranjen u zemljama Evropske unije.

Naime, zakonodavstvo EU planira zabraniti fosfate koji se koriste u prerađenom mesu kebaba. Zastupnici EU ovu odluku temelje na studijama koje su povezale fosfate koji se koriste u proizvodnji doner kebaba s kardiovaskularnim bolestima. Iako, mnoge su studije i osporile tu činjenicu, navodi dailysabah.

U međuvremenu, vlasnici restorana i proizvođača kebaba navode da su aditivi potrebni kako bi meso bilo sočno.

Najčitanije njemačke novine Bild oštro su kritizirale zakonodavstvo EU i zauzeli stav da se na ovaj način izravno diskriminira kebab. Te novine navode da se u EU svakodnevno konzumira 500 tona kebab mesa, a 80 posto je proizvedeno u Njemačkoj. Još zvučniji je broj od 100.000 radnih mjesta koja bi bila direktno ugrožena ovom odlukom.

Članica Evropskog parlamenta i ekspertica za zdravlje, Renate Sommer pokušava urazumiti svoje kolege rekavši: "Državljani EU troše toliko puno fosfata tijekom cijele godine konzumacijom druge hrane i pića. Primjerice, osoba koja jede doner, u svoj organizam godišnje unese isto toliko fosfata koliko bi unijela da popije 1,5 litru Coca-Cole."

Foto: Pixabay/LibbyandMarcelcom


Tagovi

Kebab Doner Fosfati Renate Sommer


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.