Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kakao
  • 12.08.2018. 18:00

Do 2050. godine više neće biti čokolade?

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji udružili su se s tvrtkom Mars kako bi pokušali spasiti usjeve kakaa prije nego što bude prekasno. Rade na istraživanju mogućnosti korištenja tehnologije za uređivanje gena CRISPR kako bi napravili biljke koje mogu preživjeti nove izazove.

Foto: Bigstockphoto/eliasfalla
  • 709
  • 42
  • 0

Biljke kakaa mogle bi nestati već do 2050. uslijed visokih temperatura i sušnih vremenskih uvjeta. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji udružili su se s tvrtkom Mars kako bi pokušali spasiti usjeve prije nego što bude prekasno. Rade na istraživanju mogućnosti korištenja tehnologije za uređivanje gena CRISPR kako bi napravili biljke koje mogu preživjeti nove izazove.

Iza sjajnih staklenih zidova novog biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Kaliforniji, redovi malih zelenih kakaovih sadnica u hladnjačama u staklenicima čekaju procjenu stručnjaka, piše weforum.org.

Pod budnim okom Myeong-Je Choa, direktora biljne genomike u institutu koji radi s hranom i kanditorskom tvrtkom Mars, biljke će presaditi i, ako će sve biti po planu, ta sitna sadnica će uskoro biti sposobna preživjeti - i uspješno napredovati - u sušnoj, toplijoj klimi.

Nova CRISPR tehnologija za uređivanje DNA

To je sve zahvaljujući novoj tehnologiji nazvanoj CRISPR, koja omogućuje uređivanje DNA koje nikada prije nije bilo moguće. Ta tehnologija već se koristi kako bi proizvodnja usjeva bila jeftinija i pouzdanija. Ali njihova najvažnija uporaba može biti u zemljama u razvoju, gdje su mnogi usjevi o kojima stanovništvo ovisi ugroženi od utjecaja klimatskih promjena, uključujući i štetočine i manjak vode.

Biljke kakaa sada zauzimaju neizvjesnu poziciju u svijetu. One mogu rasti samo unutar uskih linija prašume oko 20 stupnjeva sjeverno i južno od ekvatora, gdje temperatura, kiša i vlaga ostaju relativno konstantni tijekom cijele godine. Više od polovice svjetske čokolade dolazi sada iz samo dvije zemlje u zapadnoj Africi - Obale Bjelokosti i Gane.


Tagovi

Kakao Čokolada Klimatske promjene CRISPR Uređivanje DNA


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P