• Žensko preduzetništvo
  • 09.04.2019. 10:30
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Derventa

Daira Milaimi iz Dervente svojim slasticama usrećuje građane diljem BiH

Čokoladna priča Daire Milaimi počela je prije tačno tri godine kada je naručila 15 kilograma čokolade s namjerom da napravi svoje prve praline. Bez ikakvog prethodnog iskustva u tome i sa jedinom učiteljicom – knjigom koju je prethodno kupila, Daira je prvih sedam dana bila u panici, ne usuđujući se da otvori čokolade i počne praviti prve slastice

Foto: Snježana Karić
  • 667
  • 527
  • 1

Odrastajući pored oca koji je bio poslastičar, Daira Milaimi oduvijek je maštala da i ona jednog dana pravi razne slastice i da joj to bude životno zanimanje.

Od svog sna nikada nije odustala iako ju je životni put odveo iz Bosne i Hercegovine prvo u Njemačku, pa potom ponovo u rodnu Derventu, gdje je uz pomoć mašte i podrške svoje majke Aide napokon ostvarila svoj stan.

Za razliku od njenog oca koji je pravio ukusne kolače, iz Dairine radionice izlaze najukusnije praline i čokoladice raznih ukusa, boja i oblika.

Prvih 15 kilograma čokolade i knjiga

Njena čokoladna priča počela je prije tačno tri godine kada je naručila 15 kilograma čokolade s namjerom da napravi svoje prve praline.

Bez ikakvog prethodnog iskustva u tome i sa jedinom učiteljicom – knjigom koju je prethodno kupila, Daira je prvih sedam dana bila u panici, ne usuđujući se da otvori čokolade i počne praviti prve slastice.

"Čokolade sam držala na stolu sedam dana jer me bio strah da je otpakujem. A onda sam uzela knjigu u ruke, još jednom je iščitala i počela da radim. Nisam imala nikakvog alata za rad, osim male kamene ploče, koju sam naslijedila od svog oca. On je na toj ploči pravio bombone, a eto ja sam odlučila da na njoj pravim čokoladu. Naime, ako se čokolada izrađuje ručno, onda se takođe mora raditi na kamenoj ploči", kaže Daira u razgovoru za Agroklub.

Ona ističe da njene prve pralinice nisu imale odmah savršen oblik jer nije imala adekvatne kalupe i pribor, ali su ukusom bile savršene, što ju je ohrabrilo da nastavi svoj rad. Već nakon par pokušaja i uz pomoć kalupa koje je u međuvremenu nabavila Daira je dobila savršene praline te je shvatila da je upravo sebi omogućila vlastiti posao.

Prva radnja i ostvarenje sna

"Nakon tri mjeseca početničkog rada, odlučila sam da otvorim svoju prvu radnju u Derventi jer sam vidjela da mi čokoladice idu od ruke. Tako je nastao moj "MD chocolate butique" i moja životna priča", prisjeća se Daira. Prema njenim riječima, mala pomoć u ostvarenju njenog sna, bilo je i njeno kratko radno iskustvo u Njemačkoj gdje je radila kao ispomoć u jednoj maloj čokolateriji.

Raj za oči, a tek nepce... 

Iako nije imala dodira sa čokoladom, Daira je gledala kako tamošnji slastičari prave praline i druge čokoladne slastice što joj je zagolicalo maštu. Željela je da u Njemačkoj upiše školu za slastičare, ali ju je životni put vratio u Derventu gdje je završila fakultet i počela da radi u jednoj lokalnoj firmi. Međutim, nikada nije prestala da mašta o svojim čokoladicama.

"Uvijek me je kopkalo šta bih mogla da radim kako bih si omogućila pristojnu zaradu i vlastiti biznis. Svaki put je isplivavala ta ista želja za radom sa čokoladom. To je prosto bila moja životna želja koju sam na kraju ostvarila", priča Daira s neskrivenim ponosom.

Ona ističe da je od prvog dana dala maksimum od sebe da se njena čokoladna priča ostvari, te da nikada na to nije gledala kao na hobi već isključivo svoj životni poziv.

Čest gost na sajmovima širom BiH

U početku su u Dairinim pralinama mogli da uživaju samo njeni sugrađani, ali se uskoro priča o njenim slasticama proširila čitavom Bosnom i Hercegovinom. Daira je čest gost na sajmovima širom Bosne i Hercegovine na kojima se promovišu domaći proizvodi, a svoje proizvode šalje i na kućne adrese.

"Prodajem se i u Sarajevu, a radimo i po narudžbama, korporativne poklone i slično. Ma mojih pralina ima svugdje i jako sam ponosna kada vidim da ljudi uživaju u njihovim ukusima. Nije riječ samo o novcu već o tome da ljudi prepoznaju tvoj trud", objašnjava Daira.

Naša sagovornica kaže da je u početku njen kapacitet bio desetak kilograma pralina sedmično, a da se sada zna desiti da sa majkom napravi i do 30 kilograma pralina u samo 36 sati.

Daira ističe da se njena čokoladna mašta isplatila jer uživa u svom radu, i što je najbitnije napravila je sebi posao od kojeg može pristojno da živi.

Za kraj poručuje da ne treba odustajati od svojih snova bez obzira koliko dugo čekali da se oni ostvare.


Fotoprilog


Tagovi

MD chocolate butique Daira Milaimi Derventa Praline Čokolada Sajmovi


Autorica

Snježana Karić

Snježana Karić

Snježana je diplomirana novinarka, komunikologinja sa dvadesetogodišnjim radnim iskustvom u medijima u BiH. Aktivna je članica Udruženja BH novinari i velika zaljubljenica u prirodu i ljekovito bilje. Uživa da fotografiše svijet oko sebe, putuje i isprobava dobra vina.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi