Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj nara
  • 08.02.2020. 16:30
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Željuša, Mostar

Dabići iz Trebinja jedini u BiH proizvode hladno cijeđene sokove od nara

Ova porodica ima vlastite voćnjake, zadovoljni su prinosima i poručuju da samo kvalietan proizvod može pronaći svoje mjesto na zahtjevnom tržištu.

Foto: Depositphotos/Arayabandit
  • 481
  • 27
  • 0

Nar je poznat, prije svega, po svojim ljekovitim svojstvima. Njegov sok bogat je antioksidansima, vitaminima C, K, A, E i folnom kiselinom. Kada se praktikuje proizvodnja hladnim cijeđenjem zrna, bez cijeđenja kore, kvalitet je još veći.

Porodica Dabić iz Trebinja, koja ima plantaže nara u selu Željuša kod Mostara, poznatom po naru i divljem naru, na ovakav način proizvodi brendirani sok.

"Mi smo jedini koji proizvode sokove na taj način. Uobičajenom metodom cijeđenja uz pomoć presa iscijedi se kora koja obiluje taninima i drugim materijama pa se tako dobije veća količina soka, ali je on gorkog i oporog ukusa", objašnjava Vladimir Dabić.

Prinosi nadmašili lične potrebe

S obzirom na to da se ovo voće nalazi svuda na imanju i da prinosi već duže vrijeme premašuju lične potrebe, došli su na ideju da i druge upoznaju sa ovim zdravim napitkom.

"Trenutno proizvodimo hladno cijeđene sokove, odnosno matični sok od nara, matični sok od divljeg nara, takođe i sirup, džem i čaj od kore ploda divljeg nara. U početku, kada smo izašli na tržište, proizvodili smo oko 400 litara, a sada proizvodimo više od 2.000 flaša sokova, oko 400 tegli džema od divljeg nara i oko 200 kg čaja", navodi ovaj proizvođač.

Kvalitetan proizvod nema problema na tržištu

Porodica posjeduje svoje voćnjake na ovom selu, u dolini Neretve. Osim starih stabala divljeg nara, koja su sadili njihovi preci, posadili su oko 520 stabala ovog voća i to sorte barski slatki, hercegovački sladunac, konjski zub i dubrovački kasni. Dvije godine kasnije proširili su plantažu za još 100 stabala divljih vrsta, kako navodi eKapija.

Kako kaže, divlji nar ima više vitamina C od pitomog i da je zbog toga kiselkastog ukusa. Uzgaja se na isti način kao i pitomi, samo što se u prirodi može javiti i kao samonikli.

"Proizvodi od nara su riznica zdravlja pa korištenje ovih proizvoda je ulaganje u zdravlje. Mi, prije svega, potenciramo kvalitet, a to kupci prepoznaju u moru drugih proizvoda, tako da nemamo problema sa prodajom", otkriva on.


Tagovi

Uzgoj nara Sokovi od nara Divlji nar Hladno cijeđeni sokovi Vladimir Dabić Zdrav napitak Vitamin C


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.