• Crni bijeli luk
  • 19.11.2019. 18:30

Crni bijeli luk ima ogroman marektinški potencijal

Okus crnog bijelog luka je između sladića i tartufa, a sadrži i do osamdeset puta više antioksidanata od uobičajenog bijelog luka. Osim toga, lakše se probavlja i ne iritira želudac.

Foto: WikimediaCommons/Mokkie
  • 154
  • 12
  • 0

Crni bijeli luk posljednjih je godina sve zastupljeniji na evropskom tržištu. Do sada je uglavnom dolazio iz Azije, ali i južne Evrope. No, zanimljivo je kako se u jednoj sjevernoj evropskoj zemlji, Estoniji, bilježi rast organske proizvodnje crnog bijelog luka.  

Većina njihove robe završi u njemačkim trgovinama organske hrane.

Sadrži i do osamdeset puta više antioksidanata

Odmah nakon branja bijeli luk odlazi na mjesto proizvodnje crnog. Ondje se bijeli luk peče dvije do tri sedmice, tehnikom sporog pečenja, kontinuirano koristeći jednaku temperaturu, od oko 60-70 °C uz određenu vlažnost). Hranjivi sastojci u bijelom luku ostaju, ali okus postaje jedinstven

Bijeli luk crne boje - zdrav, bez neugodnog mirisa i super skup

Okus crnog bijelog luka je između sladića i tartufa, a sadrži i do osamdeset puta više antioksidanata od uobičajenog bijelog luka. Osim toga, lakše se probavlja i ne iritira želudac, piše Fresh plaza

Prodaje se kao regionalni proizvod

Uzgojen u Estoniji, crni bijeli luk se prodaje kao "regionalni" proizvod u Hamburgu i okolini. "Smatrajte cijelu regiju Baltičkog mora susjednim geografskim područjem. Baltičku obalu kao i Njemačku vidimo kao jedinstvenu regiju", kaže Monika Rein, direktorica njemačke kompanije Ostseegrüne koja distribuira ovaj proizvod na tržište. 

Međutim, regionalnu prehranu trebalo bi tumačiti šire od onoga što raste u regiji, dodala je. "Ako nemate pristup regionalnom crnom bijelom luku iz Njemačke, morali biste pribjeći robi iz sljedeće moguće regije, umjesto iz Azije. Prema tome, naša glavna briga je da to i učinimo."

Širi se trend zdrave prehrane

Crni bijeli luk dostupan je u različitim stanjima. Pored cijele lukovice i oguljenog bijelog luka, postoje prahovi i paste.

"Crni bijeli luk smatra se evropskom superhranom i uklapa se dobro u vegansku prehranu", priča Rein o trendovima sa sjevera, ali dodaje kako se trend zdravije prehrane širi u čitavom društvu. "Bilježimo rastući trend zdravih proizvoda širom Njemačke. Smatramo da je marketinški potencijal crnog bijelog luka ogroman."


Tagovi

Crni bijeli luk Superhrana Antioksidansi Probavljivost Regionalni proizvod


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.