Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bijeli luk
  • 17.10.2018. 12:30

Bijeli luk crne boje - zdrav, bez neugodnog mirisa i super skup

Dobija se fermentacijom bijelog luka, ima deset puta više antioksidansa od svježeg bijelog luka, obiluje vitaminima B i C, a u Japanu proizvođačima ovakvog luka daju podsticaje.

Foto: Pixabay/MaisonBoutarin
  • 4.179
  • 171
  • 0

Bijeli luk crne boje zvuči kao oksimoron. No, ne radi se o nikavoj novoj vrsti bijelog luka nego o proizvodu koji nastaje fermentacijom bijelog luka i svatko ga može napraviti kod kuće. 

Radi se o tradicionalnom korejskom proizvodu koji je postao vrlo popularan u svijetu. 

Nema neugodnog mirisa

A po čemu je tako poseban? Po tome što u odnosu na svježi bijeli luk nema karakterističan miris kod konzumacije, dakle nema lošeg zadaha niti isparavanja iz kože pa ga možete jesti i prije posla ili prije izlaska među svijet. 

Osim toga, ovako izrađen bijeli luk stabilizira krvni tlak pa ne smeta niskotlakašima, a ni ne pada teško na želudac. 

U fermentaciji se ne koriste nikakvi aditivi, konzervansi ili bilo kakvi umjetni dodaci. Najbolje je to što se postupkom fermentacije omogućava veći stupanj antioksidansa u odnosu na bijeli luk, čak deset puta više. Obiluje vitaminom B i vitaminom C. Stimulira imunitet, dobra je pervencija protiv karcinoma, protiv upala i prehlada, čisti krvne žile, sprečava razvoj ateroskleroze. Pozitivno djeluje na rast i diobu stanica pa ga se smatra čuvarem mladosti! Kao i njegova bijela inačica, naravno, ali ponavljamo - kod konzumacije crnog bijelog luka ne morate brinuti o neugodnom mirisu.  

U Japanu daju podsticaje za proizvođače

Zbog svih ovih dobrobiti fermentiranog bijelog luka, japanska je vlada povećala sredstva za proizvođače crnog bijelog luka što je dovelo do sve većeg broja proizvoda, uključujući i sirup od fermentiranog bijelog luka koji se koristi kao začin jelima, bilo da se radi o mesu, povrću i preljevu za salatu. Cijena za 250 ml ovakvog sirupa iznosi 37 dolara, odnosno 62 KM! 

Dakle, osim što promijeni boju, mijenja i boju i teksturu. Gubi gorčinu i ljutinu, postane kiselkasto sladak pa se slaže i uz slatke i uz slane kombinacije. U Koreji se, primjerice, dodaje u energetska pića. Također se koristi za izradu čokolade

Može se izraditi kod kuće

Da bi se dobio ovakav bijeli luk, glavice se drže u specijaliziranim uvjetima topline od 60 do 77°C i vlažnosti, tijekom 60 do 90 dana. 

Budete li tražili recepte na internetu, pronaći ćete različite načine - koristeći pećnicu ili kuhalo za rižu. U slučaju korištenja pećnice, morate biti spremni na to da ćete bijeli luk morati držati u pećnici 40 dana na 60°C. S obzirom da je crni bijeli luk na tržištu vrlo skup, kilogram košta oko 21 dolar (oko 35 KM), čak se i isplati izraditi ga kod kuće. 

 


Tagovi

Bijeli luk Cijena Bijeli luk crne boje Zdravlje Miris


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]