Dobija se fermentacijom bijelog luka, ima deset puta više antioksidansa od svježeg bijelog luka, obiluje vitaminima B i C, a u Japanu proizvođačima ovakvog luka daju podsticaje.
Bijeli luk crne boje zvuči kao oksimoron. No, ne radi se o nikavoj novoj vrsti bijelog luka nego o proizvodu koji nastaje fermentacijom bijelog luka i svatko ga može napraviti kod kuće.
Radi se o tradicionalnom korejskom proizvodu koji je postao vrlo popularan u svijetu.
A po čemu je tako poseban? Po tome što u odnosu na svježi bijeli luk nema karakterističan miris kod konzumacije, dakle nema lošeg zadaha niti isparavanja iz kože pa ga možete jesti i prije posla ili prije izlaska među svijet.
Osim toga, ovako izrađen bijeli luk stabilizira krvni tlak pa ne smeta niskotlakašima, a ni ne pada teško na želudac.
U fermentaciji se ne koriste nikakvi aditivi, konzervansi ili bilo kakvi umjetni dodaci. Najbolje je to što se postupkom fermentacije omogućava veći stupanj antioksidansa u odnosu na bijeli luk, čak deset puta više. Obiluje vitaminom B i vitaminom C. Stimulira imunitet, dobra je pervencija protiv karcinoma, protiv upala i prehlada, čisti krvne žile, sprečava razvoj ateroskleroze. Pozitivno djeluje na rast i diobu stanica pa ga se smatra čuvarem mladosti! Kao i njegova bijela inačica, naravno, ali ponavljamo - kod konzumacije crnog bijelog luka ne morate brinuti o neugodnom mirisu.
Zbog svih ovih dobrobiti fermentiranog bijelog luka, japanska je vlada povećala sredstva za proizvođače crnog bijelog luka što je dovelo do sve većeg broja proizvoda, uključujući i sirup od fermentiranog bijelog luka koji se koristi kao začin jelima, bilo da se radi o mesu, povrću i preljevu za salatu. Cijena za 250 ml ovakvog sirupa iznosi 37 dolara, odnosno 62 KM!
Dakle, osim što promijeni boju, mijenja i boju i teksturu. Gubi gorčinu i ljutinu, postane kiselkasto sladak pa se slaže i uz slatke i uz slane kombinacije. U Koreji se, primjerice, dodaje u energetska pića. Također se koristi za izradu čokolade!
Da bi se dobio ovakav bijeli luk, glavice se drže u specijaliziranim uvjetima topline od 60 do 77°C i vlažnosti, tijekom 60 do 90 dana.
Budete li tražili recepte na internetu, pronaći ćete različite načine - koristeći pećnicu ili kuhalo za rižu. U slučaju korištenja pećnice, morate biti spremni na to da ćete bijeli luk morati držati u pećnici 40 dana na 60°C. S obzirom da je crni bijeli luk na tržištu vrlo skup, kilogram košta oko 21 dolar (oko 35 KM), čak se i isplati izraditi ga kod kuće.
Tagovi
Autorica