Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mesne prerađevine
  • 24.11.2023. 07:30

Crijeva za kobasice: Na šta paziti kod odabira?

Koje su prednosti i mane različitih crijeva za izradu kobasica? Jesu li kolagenska najbolja?

Foto: Depositphotos/banedeki
  • 134
  • 13
  • 0

Među mesnim prerađevinama posebno mjesto zauzimaju kobasice koje mogu biti svježe, barene ili sušene. Važno mjesto u pripremi zauzima upotreba crijeva u koju pakujemo mesnu smjesu. Postoji nekoliko različitih vrsta, a svaka ima različitu primjenu i odlikuje se određenim karakteristikama.

U zavisnosti od namjene koristimo: prirodna, kolagenska, vlaknasta i plastična.

Koji su problemi s prirodnim crijevima? 

Iz grupe prirodnih se koriste crijeva od tri životinjske vrste i mogu biti: ovčja, svinjska i goveđa. Dobivamo ih nakon klanja životinja. Obično se koriste tanka crijeva koja se prethodno dobro očiste i operu.

Odlikuju se visokom propusnošću za dim i vlagu te dobrim kvalitetom nakon termičke obrade. Najčešće se primjenjuju u domaćinstvima za pripremu kobasica i drugih mesnih prerađevina.

Starinski recept duvanjske kobasice – kako je napraviti?

Mana je što imaju kratak rok u toku kojeg se moraju iskoristiti, maksimalno do pet dana, i što mogu da sadrže bakterije.

Ovčja su izuzetno cijenjena, posebno za kobasice manjeg prečnika. Svinjska se najlakše obrađuju i najotpornija su na pucanje.

Kolagenska najbliža prirodnim

U grupi umjetnih se koriste: kolagenska, vlaknasta i plastična.

Kolagenska su najbliža prirodnim, jer se izrađuju od prirodnih proteina iz unutrašnjosti goveđe kože. Proces izrade obuhvata sušenje, uklanjanje masnoće, otapanje i formiranje crijeva. Prednost im je što ne sadrže bakterije, ujednačene su debljine i mogu se praviti za određen promjer kobasica. Koristi se u domaćinstvima i industriji za izradu polusuhih i suhih te kobasica većeg promjera. Jestiva su, ali se skidaju sa gotovog proizvoda zbog žilavosti. U svojoj unutrašnjosti omogućavaju stvaranje mikroklime koja obezbjeđuje ravnomjerno otpuštanje vlage i formiranje arome gotovog proizvoda.

Vlaknasta ili celulozna se najčešće koriste za pripremu polusušenih i sušenih, a plastična za izradu barenih i kuhanih kobasica i narezaka.

Kakva crijeva vi koristite? Pišite nam u komentaru ispod teksta. 

U ponudi su i crijeva od biljnih i sintetičkih materijala za vegetarijanske i veganske kobasice.


Tagovi

Crijeva za kobasice Prirodna crijeva za kobasice Kolagenska crijeva za kobasice Plastična crijeva za kobasice Celulozna crijeva za kobasice Veganske kobasice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.