Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište hrane
  • 20.09.2022. 18:00

Cijene šećera u Evropi enormno porasle

Trend je sličan i na svjetskom tržištu, ali nije pratio rast koji se desio u Evropi

Foto: Depositphotos/Kosalism
  • 75
  • 32
  • 0

Cijene šećera u Evropi su dostigle desetogodišnji maksimum, a oktobarskim ugovorima na tržištu fjučersa u Londonu trgovalo se po cijeni od 622,37 eura po toni, izvještava Agrarheute.

Za kasnije datume cijene se kreću između 500,30 i 550,30 eura po toni. I pored rasta zabilježenog u avgustu, ovakvim su razvojem situacije zatečeni mnogi analitičari. Trend je sličan i na svjetskom tržištu, ali nije pratio enorman rast koji se desio u Evropi.  

I pored rasta na domaćem, fizičkom tržištu za oko 15 posto u odnosu na prethodnu godinu, cijene su još uvijek daleko od berzanskih i iznose 450 eura po toni.

Zašto je poskupljenje zahvatilo evropsko tržište?

Cijene su na berzi u New Yorku pale zbog pada sirove nafte i slabog brazilskog reala. Očekuje se da će obim proizvodnje u Evropi za 2022./23. biti znatno manji nego prošle godine, što je cijenama dalo podstrek. Suho i toplo vrijeme ovoga ljeta u Evropskoj uniji, trećem po veličini proizvođaču šećera u svijetu, dovest će do nižih prinosa šećerne repe, a samim tim i smanjene proizvodnje.

Trenutno procjena iznosi 15,8 miliona tona, u poređenju sa 16,65 miliona prošle godine što je pad od pet posto. Zajedno sa Ujedinjenim Kraljevstvom očekuje se ukupna proizvodnja od 16,6 miliona tona, što bi bilo manje za milion tona u odnosu na 2021. godinu. Očekuje se da će potrošnja dostići 18,1 mil. t, a izvoz u treće zemlje oko 700.000 tona.  Francuska je po proizvodnji šećera prva u EU, a na drugom je mjestu kao svjetski proizvođač iz šećerne repe.

Francuska ranije kreće s vađenjem i preradom šećerne repe - razlog opravdan?

Predviđa se da će Unija morati uvoziti veću količinu nego što se očekivalo. Prema izračunima Komisije očekivao se relativno stabilan uvoz od 2,15 miliona tona i izvoz od najmanje 3,6 mil. t, što će se vjerovatno promijeniti.

Ovogodišnja suša će dovesti do nižih prinosa šećerne repe (Foto: Depositphotos/Amandine26)

Svjetsko tržište i smanjena proizvodnja u Brazilu

Brazilsko nacionalno regulatorno tijelo za snabdijevanje hranom CONAB je objavio da smanjuje svoju procjenu za proizvodnju šećera 2022./23. na 33,9 miliona tona sa aprilske prognoze od 40,3 mil. t. Rezultat je to manjih plantaža i lošiji prinosi trske.

Potez tamošnjeg predsjednika Jaira Bolsonara da smanji poreze na goriva, kao i slabljenje cijena etanola također ima negativan utjecaj na cijene šećera. Proizvodnja trske je u opadanju i prije svega se koristi za proizvodnju biogoriva.

Brazilsko udruženje industrije šećera Unica izvijestilo je da je proizvodnja u glavnom brazilskom centralno-južnom regionu u sezoni 2022/23. godini pala za 10,5 posto na godišnjem nivou na 21,77 miliona, do avgusta.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Šećer Cijena šećera Nestašica šećera Šećerna repa Šećerna trska Proizvodnja šećera


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.