• Cijene hrane
  • 11.01.2020. 08:00

Cijene hrane u decembru na najvišoj razini u posljednjih pet godina

FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u decembru za 2,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, na prosječnih 181,7 bodova, najvišu razinu od decembra 2014.

Foto: Depositphotos/minervastock
  • 84
  • 11
  • 0

Cijene hrane na međunarodnim tržištima skočile su u decembru na najvišu razinu u pet godina, odražavajući osjetno poskupljenje biljnih ulja, šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda, objavila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

FAO Indeks cijena hrane porastao je u decembru za 2,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, na prosječnih 181,7 bodova, najvišu razinu od decembra 2014.

U cijeloj prošloj godini cijene su bile oko 1,8 posto više nego u godini ranije, uz prosječnu vrijednost FAO indeksa od 171,5 bodova.

U decembru su najviše porasle cijene biljnih ulja, za 9,4 posto u odnosu na novembar, poduprte snažnom potražnjom za palminim uljem, posebno za potrebe proizvodnje biodizela. Rast je dodatno potaknula zabrinutost zbog smanjene ponude.

Znatno je poskupio i šećer, za 4,8 posto u odnosu na novembar, zbog rasta cijena sirove nafte koji je potaknuo brazilske tvornice šećera da preusmjere šećernu trsku u proizvodnju etanola. Time je smanjena ponuda šećera na globalnom tržištu.

FAO-v indeks cijena mlijeka i mliječnih proizvoda porastao je 3,3 posto na mjesečnoj razini, predvođen poskupljenjem sira, za gotovo osam posto, zbog smanjenog izvoza iz Evropske unije i Oceanije.

Cijene žitarica porasle su skromnih 1,4 posto, odražavajući poskupljenje pšenice zbog pojačane uvozne potražnje iz Kine i logističkih problema u Francuskoj, povezanih s protestima. 

Indeks koji iskazuje kretanje cijena mesa bio je u decembru gotovo nepromijenjen u odnosu na revidiranu vrijednost za novembar, poduprt solidnom uvoznom potražnjom za svinjetinom u Aziji i pojačanom predblagdanskom domaćom potražnjom u Evropskoj uniji i Brazilu.


Tagovi

Cijene hrane FAO Poskupljenja Indeks Košarica


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.