Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 08.02.2020. 11:30

Cijene hrane blago porasle u januaru, veća i cijena žitarica

U izvještaju FAO-a, procjenjuje se da je proizvodnja žitarica u 2019. godini zabilježila novi rekord i da će u konačnom bilansu biti za 2,3 procenta veća od roda 2018.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
  • 64
  • 7
  • 0

Svjetske cijene hrane porasle su četvrti mjesec zaredom u januaru, a potaknute stalnim rastom cijena biljnih ulja, šećera i u manjoj mjeri, žitarica i mliječnih proizvoda, objavila je Agencija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

FAO indeks cijena hrane (FFPI), koji mjeri mjesečne promjene cjena prehrambene korpe koju čine žitarice, uljarice, mliječni proizvodi, meso i šećer prosječno je iznosio 182,5 bodova u januaru 2020., što je za 1,3 boda i rast od (0,7 odsto) u odnosu na decembar 2019. i 11,3 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine. 

Meso jeftinije, a najviše poskupila biljna ulja 

Najviše su u prvom mjesecu porasle cijene biljnih ulja, 7,0 odsto. U drugoj polovini mjeseca njihov rast je usporen pod uticajem neizvjesnosti trgovanju, mogućeg uticaja epidemije korona virusa i trgovinskih napetosti između Indije i Malezije.

Šećer je poskupio 5,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, a žitarice su takođe poskupile na početku godine, za 2,9 odsto, odražavajući više cijene pšenice, kukuruza i riže. Najblaži rast cijena zabilježen je u prvom mjesecu 2020., u kategoriji mlijeka i mliječnih proizvoda, za 0,9 odsto, pri čemu im je podršku pružala snažna potražnja za uvozom maslaca, sira i obranog mlijeka u prahu.

S druge strane, cijene mesa pale su za 4,0 odsto zbog smanjenog uvoza Kine i ostalih zemalja Dalekog istoka i velike izvozne ponude svinjetine i govedine.

Predviđen i rast globalne trgovine žitaricama

U odvojenom izvještaju, o ponudi i potražnji na tržištima žitarica, FAO je procijenio da je proizvodnja žita u prošloj godini vjerojatno porasla za 2,3 odsto, na rekordnih 2,715 miliona tona.

Kako procjenjuju, ove godine bi površina zasijana ozimom pšenicom u Europi trebalo da bude smanjena zbog obilnih padalina u Francuskoj i Velikoj Britaniji. Po službenim procjenama, u Ruskoj Federaciji se očekuju najveće, otkako je počelo praćenje, a povećanje se očekuje i u Indiji i Pakistanu.

FAO je ujedno uvećao i procjenu globalne potrošnje žitarica u sezoni 2019/2020., na 2,714 milijardi tona, što bi predstavljalo povećanje od 1,2 odsto u odnosu na prethodnu sezonu, većinom zbog podignute američke procjene potrošnje kukuruza za proizvodnju stočne hrane.

Predviđen je i rast globalne trgovine žitima za 2,3 odsto, na 420,2 miliona tona, zahvaljujući većem izvozu pšenice iz Europske unije i Ukrajine u Aziju, procjenjuju u agenciji UN-a za hranu i poljoprivredu.


Izvori

FAO


Tagovi

FAO Cijene hrane Cijena žitarica Proizvodnja žitarica Biljna ulja Cijena šećera


Autorica

Slađana Aničić

Više [+]

Diplomirana profesorica književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.