Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovinski sporazum EU-Kanada
  • 23.09.2017. 17:00

CETA: što donosi trgovinski sporazum EU-Kanada?

Na snagu je stupio trgovinski sporazum EU-Kanada. Koje su prednosti?

Foto: Bigstockphoto/MAGNIFIER
  • 143
  • 14
  • 0

Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum (CETA) između Evropske unije i Kanade stupio je 21. septembra, privremeno na snagu. CETA će europskim preduzećima godišnje uštedjeti 590 milijuna eura carina koje plaćaju na robu koju izvoze u Kanadu. Naime, ukidaju se carine na 98% proizvoda (tarifnih stavki) kojima EU trguje sa Kanadom. Osim toga, CETA evropskim preduzećima omogućuje dosad najbolji pristup ponuđen poduzećima izvan Kanade za sudjelovanje u kanadskoj javnoj nabavi, i to ne samo na saveznoj razini nego i na razini provincija i općina.

Prednosti sporazuma, navode iz Evropske komisije, posebno će osjetiti manja preduzeća koja si ne mogu priuštiti trošak birokracije povezan sa izvozom u Kanadu. Mala preduzeća uštedjet će vrijeme i novac zahvaljujući, primjerice, ukidanju dvostrukih zahtjeva za testiranje proizvoda, dugotrajnih carinskih postupaka i skupih pravnih troškova. Tijela država članica koja se bave promicanjem izvoza spremna su pomoći poduzećima da započnu izvoziti u prekomorske zemlje, povećaju postojeću trgovinu i privuku ulaganja.

Prihvaćen trgovinski sporazum između EU i Kanade

Zahvaljujući CETA-i, dodaju, stvorit će se nove prilike za evropske poljoprivrednike i proizvođače hrane, a istovremeno će se u potpunosti zaštititi osjetljivi sektori EU-a.

CETA donosi povećanje kvota i ukidanje carina

EU je na ograničen i izbalansiran način dodatno otvorio svoje tržište određenim konkurentskim kanadskim proizvodima te istodobno poboljšao pristup kanadskom tržištu za važne evropske izvozne proizvode. Među tim proizvodima su sir, vino i žestoka alkoholna pića, voće i povrće te prerađeni proizvodi. CETA-om će se u Kanadi zaštititi i 143 "oznake zemljopisnog podrijetla" EU-a, visokokvalitetni regionalni prehrambeni proizvodi i pića.

CETA-om se neće promijeniti način na koji EU zakonski uređuje sigurnost hrane

Koristi od CETA-e imat će i 500 milijuna potrošača u EU-u. Sporazum će im donijeti veći izbor uz zadržavanje europskih standarda, jer će na tržište EU-a moći ući samo oni proizvodi i usluge koji u potpunosti udovoljavaju svim propisima EU-a. CETA-om se neće promijeniti način na koji EU zakonski uređuje sigurnost hrane, uključujući genetski modificirane proizvode i zabranu govedine tretirane hormonima.

Koje su prednosti trgovinskog sporazuma EU-Kanada pogledajte i u dokumentu ispod teksta.

Foto: Bigstockphoto/MAGNIFIER


Izvori

Europska komisija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]