• Tartufi
  • 07.01.2019. 18:00

Čeda Zobenica: Tartufi i rakija mu pomogli da se izliječi od raka?

Nekadašnji čuveni beogradski kuvar Čeda Zobenica način da se izbori sa teškom bolešću i ojača organizam pronašao je u tartufima, koji su mu pomogli da ozdravi. Danas on živi u Trstu i pravi rakiju od meda i tartufa, kao i druga jela od tih "magičnih" gljiva.

Foto: Pixabay / jackmac34
  • 302
  • 23
  • 0

Kada je prije više od četvrt vijeka ostao bez lijevog plućnog krila zato što mu je dijagnosticiran rak, Čedi Zobenici (66) doktori nisu predviđali dug život. Taj Ličanin, koji sada živi u Trstu, svojevremeno je bio čuveni beogradski kuvar, vjeruje da su mu život produžili tartufi i rakija koju sam pravi.

Zobenica priznaje, a prenose Novosti da je svašta probao ne bi li poboljšao imunitet tokom borbe sa opakom bolešću. U prvim godinama nakon operacije živio je na Dolomitima, na 1.500 metara nadmorske visine i planinski vazduh mu je sigurno prijao. Prije 10 godina, bolest se vratila. Dijagnosticiran mu je i rak kostiju, a zatim i leukemija.

Tajne sastojke u rakiji ne otkriva

Na savjet prijatelja, Čeda se sjetio da je kao iskusni kuvar često koristio "magične gljive" i tada je počeo da u svakodnevnoj ishrani koristi tartufe. On vjeruje da za svaki organizam postoji kombinacija koja mu prija i liječi ga, pa je zato svoju ljekovitu napravio i nazvao je "čedovača medovača". Svoju specijalnu šljivovicu pravi od crnih i bijelih tartufa, gloga, šipurka, meda i još nekih začina, navode Novosti

Poput većine vrhunskih kuvara, ni Zobenica ne otkriva tajne sastojke, mada priznaje da su svi koji su probali njegovu rakiju bili oduševljeni. Njegov rođak Miloš Ivić u Beogradu je na konkurs strane kompanije koja ima prodavnice širom Srbije, za predlaganje novih domaćih proizvoda koje će plasirati na strano tržište predao "Čedinu palentu sa tartufima" koja je ušla u prvih 20.

Proizvodi od tartufa mu produžili život

Čeda ne krije da je svih ovih decenija slušao savjete ljekara, išao na terapije, uzimao lijekove, jer mu je opaki multipli mijelom, koji napada kosti i krv, konstatiran u trećoj fazi. On kaže da je uporedo sa kemoterapijama, kada bi mu parametri iz krvi, koji se redovno prate, pokazali lošu situaciju, pojačavao svoju kuhinju sa tartufima i uvijek bi se uvjerio da mu je poslije toga zdravstvena slika mnogo bolja.

Zobenica ne tvrdi da tartufi i njegova rakija liječe rak. Ništa ne prodaje, pa nema ni korist da to tvrdi, ali ističe da su ti proizvodi njemu pomogli i misli da su mi poklonili dodatne godine života.

Tartufi veoma cijenjeni u kulinarstvu

Čeda svakoga dana pojede 10 grama tartufa, a poslednjih nekoliko godina se trgovinom tim gljivama bavi njegov sin, pa tako jednostavnije dolazi do tartufa, koji, inače, rastu pod zemljom i teško se pronalaze. O tome da su pravo blago, svjedoče i cijene, jer crni tartuf dostiže cijenu do 100 eura. Do 1.000 eura po kilogramu plaća se za crni zimski tartuf, dok se cijena kilograma bijelog tartufa kreće između 5004.000 eura

U redovnoj ishrani, Čeda koristi i sirće, koje sam pravi, od meda i tartufa. Tako od kilograma meda pravi 12 litara sirćeta. Osim toga, sprema i nekoliko različitih aromatičnih, slatko-ljutih sosova. Najviše koristi kukuruznu, organsku, integralnu palentu sa tartufima.


Tagovi

Tartuf Rakija Šljivovica Čeda Zobenica Sirće


Autor

Marinko Tica

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi