Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinovo ulje
  • 08.02.2020. 15:00

Čak 69% svjetske proizvodnje maslinovog ulja dolazi iz EU

Maslinovo ulje u EU proizvodi devet članica, a to su Španija, Italija, Grčka, Portugal, Francuska, Slovenija, Hrvatska, Cipar i Malta. U ovim se zemljama nalazi oko 5 miliona hektara maslinika, a Španija čini više od polovine ukupne površine EU pod maslinjacima.

Foto: Vedran Stapić
  • 120
  • 15
  • 0

Europska unija je vodeći proizvođač, izvoznik i potrošač maslinovog ulja u svijetu. Međutim, zbog visoke ekonomske vrijednosti u poređnju s drugim prehrambenim proizvodima, smatra se da ima visok rizik od neusklađenosti i prijevara.

EU okvir za provjeru sukladnosti, učinkovito je doprinjeo poboljšanju kvaliteta proizvoda na tržištu, ali i smanjenju učestalosti lažnih praksi, stoji u zaključku Studije o sprovođenju provjera usklađenosti u sektoru maslinovog ulja u cijeloj EU, a kojeg je objavila Europska komisija. 

Naime, EU donosi posebne propise kojima se osigurava redovna provjera sukladnosti na nacionalnom, ali i regionalnom nivou. Svaka država članica odgovorna je za organizovanje i sprovođenje tih provjera. 

Studija prvo daje pregled sektora maslinovog ulja u EU, kao i trenutnu situaciju u pogledu provjere sukladnosti i načina na koji djeluju. Zatim daje ocjenu u kojoj mjeri EU okvir za ovu provjeru, omogućava postizanje ciljeva poput osiguranja zaštite potrošača, pravedne trgovačke prakse u odnosima između kupca i potrošača te učinkovito funkcioniranje tržištem. 

Najveći proizvođači maslinovog ulja

Maslinovo ulje u EU proizvodi devet članica, a to su Španija, Italija, Grčka, Portugal, Francuska, Slovenija, Hrvatska, Cipar i Malta. U ovim se zemljama nalazi oko 5 miliona hektara maslinika, od kojih se većina posvećuje proizvodnji ulja, a Španija čini više od polovine ukupne površine EU pod maslinjacima.

Španija je ujedno i najveći proizvođač maslinovog ulja od 2015. do 2018., a u prosjeku je činila 63% cjelokupne proizvodnje u EU. U posljednje 3 godine prosječna proizvodnja u ovoj zemlji, dosegla je 1,3 miliona tona godišnje. Gotovo cjelokupna proizvodnja dobiva se u četiri države članice, a to su Španija (63%), Italija (17%), Grčka (14%) i Portugal (5%). One zajedno pokrivaju oko 99% proizvodnje u EU.

Među državama članicama koje ne proizvode ovo ulje, Njemačka je među najvećim potrošačima i čini oko 4% ukupne potrošnje u EU. 

Tržišna pravila i njihovo kršenje

Režim maslinovog ulja integrisan je u Organizaciju zajedničkog tržišta (CMO), koja, primjerice, uključuje pravila za podršku sektoru maslinovog ulja i skup specifičnih definicija, oznaka i opisa prodaje koji su relevantni za sektor. Tržišna pravila uključuju pravila o pakovanju, označavanju, saradnji operatora i kontrolnih tijela, te kontrolu označavanja i kazne.

Prema studiji, najčešća kršenja su stavljanje na tržište djevičanskog maslinovog ulja kao ekstra djevičanskog ili stavljanje na tržište pod oznakom "maslinovo ulje", a riječ je o mješavini drugih biljnih ulja (suncokretovo, kukuruzno, palmino, uljane repice itd.) s maslinovim.


Tagovi

Europska unija Maslinovo ulje Svjetski proizvođač Maslinici Kršenje pravila


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]