Njemačka je proizvela najviše sira među državama članicama i to 2,2 miliona tona ili 22%, a slijede je Francuska s 1,9 miliona tona ili 19% i Italija koja je proizvela 1,3 mil. tona odnosno 13%.
Proizvodnja sirovog mlijeka na poljoprivrednim gazdinstvima Europske unije u 2018. godini iznosila je oko 172,2 miliona tona i predstavlja međugodišnje povećanje od 1,6 mil. t. Nivo povećanja može se staviti u kontekst ukidanja kvota u 2015. godini. Naime, farme EU proizvele su 164,8 mil. t sirovog mlijeka u 2014. godini, a godinu prije 159 miliona tona, navodi Eurostat u svome izvještaju.
Velika većina sirovog mlijeka isporučuje se u mljekare. Na poljoprivrednim imanjima je utrošeno tek 12,2 mil. tona, bilo kao namirnica na stolovima samih proizvođača i njihovih porodica, u direktnoj prodaji kupcima ili u preradi.
Od 160 mil. t isporučenih u mljekare, 156 miliona se odnosilo na kravlje mlijeko, a ostatak na ovčje, kozje i bivolje.
Nekoliko je faktora koji utječu na pojedinačne prinose mlijeka, a najveći je struktura mliječnog stada.
U EU se prinosi povećavaju iz godine u godinu, a u 2018. iznosio je 7.280 kg po kravi. Gledano s europskog prosjeka, najveće količine je imala Danska ( 9.851 kg po kravi), Estonija ( 9.353 kg) i Finska ( 9.095 kg) dok je najniže imala Rumunija ( 3.279 kg ) i Bugarska (3.678 kg).
U ukupnoj proizvodnji, Njemačka najviše dominira. Čak petinu mlijeka proizveli su njemački mljekari, a prerađeno je bilo oko 20,8 %. Njemačku slijede Francuska, Velika Britanija, Poljska, Nizozemska i Italija koje su zajednički proizvele oko 68,5% od ukupne proizvodnje.
Iako je kravlje najzastupljenije u svim državama, u nekoliko zemalja članica druga vrsta mlijeka značajno doprinose proizvodnji. U 2018. godini Španija je proizvela milion tona mlijeka od ovaca i koza, Italija 0,7 miliona, a Grčka i Francuska zajedno su proizvele oko 0,8 mil. t.
Mljekare u EU proizvele su 10,3 milion tona sira i 2,4 mil, t maslaca, a zajedno su ta dva prerađena proizvoda iznosila dvije trećine, odnosno 67% od ukupne prerade. Njemačka je proizvela najviše sira među državama članicama i to 2,2 miliona ili 22%, a slijede je Francuska s 1,9 mil. t te Italija s 1,3 miliona.
Za proizvodnju 2.400.000 t maslaca bilo je potrebno 46.000.000 t punomasnog mlijeka.
EU je također proizvela i 3.000.000 t mlijeka u prahu.
Tagovi
Autorica