Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja soka
  • 13.10.2021. 10:00
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Čajniče

Čajniče: Linija za preradu voća omogućila proizvodnju zdravih sokova

U sklopu lokalne pijace nalazi se i sušara za sušenje voća i ljekovitog bilja kojim obiluju planine oko Čajniča.

Foto: Marijana Simanić
  • 246
  • 58
  • 1

Opština Čajniče je i voćarski kraj jer se poljoprivredni proizvođači bave, između ostalog, uzgojem više vrsta voća. Naročito su ovdje zastupljene stare sorte jabuka. Ta voćka je do ove godine uglavnom završavala u rakijskim kazanima.

Poljoprivredna zadruga u tom mjestu je u 2020. godini nabavila liniju za proizvodnju sokova koja radi punim kapacitetom, što voćarima i odgovara jer su imali izuzetno dobar rod.

Prirodni proizvod, bez dodatka vode ili šećera

Direktor zadruge Veso Dačević, rekao je za Agroklub da je u projektu adaptacije i osavremenjavanja gradske robne pijace nabavljena i linija za cijeđenje i pasterizovanje voća, a što se pokazalo kao pun pogodak.

Sok od krušaka je najljepši kada ga sami pripremate - kako to uraditi?

"Proces počinje pranjem voća, recimo jabuka, u posebnim sudovima, zatim slijedi njihovo stavljanje u prese gdje se iz plodova, bez dodavanja vode, cijedi sok koji se upućuje u posudu za pasterizaciju na temparaturi od 80 stepeni Celzijusovih", objašnjava nam Dačević, dodajući da se istovremeno u drugu komoru stavljaju boce u koje se poslije pasterizacije soka tečnost začepi.

Prema njegovim riječima, rok trajanja ovakvog proizvoda, bez šećera i bilo kakvih dodataka je dvije godine a da se čuvanjem na nižoj temparaturi može upotrebljavati i do pet godina.

Bave se i sušenjem voća i ljekovitog bilja

Pored jabuka, ovdje se cijedi i aronija, pod kojom su veliki zasadi na području navedene lokalne samopurave.  

"Potreba da se na ovaj način obezbijede sokovi za zimu je velika pa se formiraju i redovi onih koji žele da im pružimo uslugu cijeđenja voća", ukazuje naš sagovornik.

Napominje i da je pored voćnih vrsta, u liniji moguće cijediti i povrće.

Velika je zainteresovanost za preradu voća

Ovih dana nabavljena je i mašina za pravljenje komposta od voća, odnosno smjese za džemove i pekmeze za šta, kako kaže predsjednik zadruge, takođe vlada veliko interesovanje. Mještani donesu plodove, koji im bude samljeveni i pripremljeni tako da onaj koji je donio tu masu, može odmah da je upotrijebi. Dovoljno je samo da je skuva.

U sklopu lokalne pijace nalazi se i sušara za sušenje voća i ljekovitog bilja kojim obiluju planine oko Čajniča.

Poljoprivredni proizvođači iz pomenute opštine koji svoje proizvode prodaju na tržnici, u mogućnosti su da ostave dio robe u specijalne hladnjake za idući dan, a kojeg su dobili u sklopu projekta modernizacije ovog objekta. 


Tagovi

Proizvodnja sokova Prerada voća Prerada povrća Linija za preradu Sušara Veso Dačević Cijeđenje jabuka Cijeđenje aronije Cijeđenje voća Kompost od voća


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]