Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bruder burek
  • 29.05.2023. 16:30

Burek osvojio Švicarce: Jedu k'o Bosanci, pukne cijela tepsija

Jedite pužiće od tijesta kao u Bosni: Ova poslastica uspijeva kod kuće - za naše podneblje pomalo nevjerovatno, ali ovako glasi naslov članka o bosanskom bureku, objavljen na švicarskom portalu

Foto: Facebook/Bruder Burek
  • 1.069
  • 89
  • 0

Ako ne znaš napraviti pitu, onda nisi spremna za udaju, rekli na našem podneblju, iako mnoge djevojke nauče tijesto mijesiti i razvijati još kao djevojčice. No u Švicarskoj se dive ovom, kako kažu "specijalitetu" i pompezno najavljuju da su otkrili recept.

Jedite pužiće od tijesta kao u Bosni: Ova poslastica uspijeva kod kuće - za naše podneblje pomalo nevjerovatno, ali ovako glasi naslov članka o bosanskom bureku, objavljen na švicarskom portalu tagblatt.ch.

Tako to ide u Bosni

Junakinja priče je Amira Sakić, Bosanka s adresom u St.Gallenu, gdje s porodicom živi već 30 godina. Prvo je radila u gastronomiji, zatim kao čistačica za privatne kompanije. Povremeno bi na posao nosila burek.

"Svi su bili toliko oduševljeni burekom da su me svi savjetovali da otvorim restoran. I voila, evo ga", kaže Sakić, koja je sada vlasnica ugostiteljskog objekta zanimljivog imena "Bruder burek".

Unutrašnjost restorana "Bruder burek"

Ova 52-godišnjakinja otkrila je švicarskom mediju da je s deset godina, od mame i nene naučila praviti pitu:  "Tako to ide u Bosni", rekla je Amira, a na pitanje šta je potrebno, odgovorila je "puno ljubavi i srca".

Restoran je, kako navodi ovaj portal, više od snack bara, ima 20 sjedećih mjesta, sank i zidove obložene drvetom. U podne ovdje uvijek bruji, a osim stalnih švicarskih mušterija, jedu i Bosanci željni domovine i osoblje obližnje bolnice. Narudžbe preuzima Amira, a objektom upravlja jedan od tri njena sina, odnosno direktor Mehdin Šakić.

Pukne i cijela tepsija

Potom su objasnili kako se pravi burek, a Vegetu nazvali "tajnom". Vrijedna domaćica im je pojasnila da je riječ o začinu bez kojeg se ne može praviti bosanski specijalitet. Dodaje da se tijesto za burek može napuniti čime god poželite - mesom, sirom, krompirom, špinatom, ali i jagodama. "Naravno, za slatke verzije ne treba puno soliti samo tijesto", kaže ona.

Iako imaju tačnu porciju koja se služi ima i onih koji pojedu i cijelu tepsiju.

"Na kraju krajeva, to je u BiH normalno", kaže Amira koja svoj posao u restoranu završava u 14 sati i onda odlazi kući gdje sebi sprema salatu: "Čitav dan sam uz miris bureka, prosto ga se zasitim."


Tagovi

Burek Švicarska Amira Sakić Pita Mehdin Šakić Bruder burek


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.