Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj šampinjona
  • 10.01.2019. 18:00

Braća Esad i Elvir Delić odlučili su ostati u BiH i uzgajati šampinjone

Brat Elvir mi pomaže, a najvažniji nam je kvalitet. Svježe šampinjone odmah po branju distribuiramo kupcima. Znamo da mnogi kupuju od nas da nam pomognu u namjeri da opstanemo i hvala im na tome, kaže Esad Delić.

Foto: Facebook/Esad Delić
  • 1.056
  • 635
  • 0

Svjedoci smo odlaska mladih ne samo iz BiH nego i zemalja u regionu. Zato raduje svaka vijest o mladim ljudima koji ostaju na svojoj zemlji ne kradeći Bogu dane već se radom i upornošću bore za bolji život, ne samo njih samih nego i lokalne zajednice. 

Odličan primjer su braća Esad i Elvir Delić iz Zavidovića. Naime, Esad, 25-godišnji mladić pokrenu je prije nekoliko godina posao koji je sada već prerastao u pravi biznis, piše Dnevni avaz

Proizvodnja šampinjona u prvi se trenutak činila jedno od rješenja nezaposlenosti, ali i odluka da se ne ide iz vlastite države. Osim toga, uzgoj ovih gljiva zahtijevao je minimalno ulaganje, jer početnog kapitala nije bilo. 

Esad Delić: Počeli smo s tri vreće komposta

"Zapravo je sve počelo kao hobi, sa tri vreće komposta u običnom špajzu. Zatim se odlučujemo uzeti 150 vreća i urediti namjenske prostorije za uzgoj. Brat Elvir mi pomaže, a najvažniji nam je kvalitet. Svježe šampinjone odmah po branju distribuiramo kupcima. Znamo da mnogi kupuju od nas da nam pomognu u namjeri da opstanemo i hvala im na tome", kaže Esad.

Svoj proizvod distribuiraju, osim na gradskoj tržnici, i na vrata, u restorane, a narudžbe za sada idu lično ili online.

Dodaje da je posao oko uzgoja šampinjona odgovoran, nema praznika, vikenda, a ako je prioritet kvalitet, kao što je u njihovom slučaju, rezultat ne može izostati.

Najveći trošak je klima-uređaj

Da su Delići ozbiljni i vrijedni te da imaju namjeru da napreduju i proširuju proizvodnju, dokaz je i njihova namjera da na proljeće, pored dvije sobe za proizvodnju, opreme i treću. Najveći trošak im je 1.000 maraka za klima-uređaj.

Ne žele rizikovati pa se nadaju da će dobiti i neki podsticaj. Registrirani su kao poljoprivredno gazdinstvo. Kada je u pitanju zarada, kažu da pravi rezultat očekuju tek kasnije, dok se posao razvije te da treba još dosta ulaganja i odricanja.

"Dnevno u jednom ciklusu imamo berbu između 200 i 250 kilograma. Novu godinu smo započeli s prvom distribucijom izvan Zavidovića, zbog čega smo posebno zadovoljni", zaključio je Esad.


Tagovi

Proizvodnja šampinjona Esad Delić Elvir Delić Ostanak BiH Minimalno ulaganje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.