• Uzgoj šampinjona
  • 10.01.2019. 18:00

Braća Esad i Elvir Delić odlučili su ostati u BiH i uzgajati šampinjone

Brat Elvir mi pomaže, a najvažniji nam je kvalitet. Svježe šampinjone odmah po branju distribuiramo kupcima. Znamo da mnogi kupuju od nas da nam pomognu u namjeri da opstanemo i hvala im na tome, kaže Esad Delić.

Foto: Facebook/Esad Delić
  • 880
  • 634
  • 0

Svjedoci smo odlaska mladih ne samo iz BiH nego i zemalja u regionu. Zato raduje svaka vijest o mladim ljudima koji ostaju na svojoj zemlji ne kradeći Bogu dane već se radom i upornošću bore za bolji život, ne samo njih samih nego i lokalne zajednice. 

Odličan primjer su braća Esad i Elvir Delić iz Zavidovića. Naime, Esad, 25-godišnji mladić pokrenu je prije nekoliko godina posao koji je sada već prerastao u pravi biznis, piše Dnevni avaz

Proizvodnja šampinjona u prvi se trenutak činila jedno od rješenja nezaposlenosti, ali i odluka da se ne ide iz vlastite države. Osim toga, uzgoj ovih gljiva zahtijevao je minimalno ulaganje, jer početnog kapitala nije bilo. 

Esad Delić: Počeli smo s tri vreće komposta

"Zapravo je sve počelo kao hobi, sa tri vreće komposta u običnom špajzu. Zatim se odlučujemo uzeti 150 vreća i urediti namjenske prostorije za uzgoj. Brat Elvir mi pomaže, a najvažniji nam je kvalitet. Svježe šampinjone odmah po branju distribuiramo kupcima. Znamo da mnogi kupuju od nas da nam pomognu u namjeri da opstanemo i hvala im na tome", kaže Esad.

Svoj proizvod distribuiraju, osim na gradskoj tržnici, i na vrata, u restorane, a narudžbe za sada idu lično ili online.

Dodaje da je posao oko uzgoja šampinjona odgovoran, nema praznika, vikenda, a ako je prioritet kvalitet, kao što je u njihovom slučaju, rezultat ne može izostati.

Najveći trošak je klima-uređaj

Da su Delići ozbiljni i vrijedni te da imaju namjeru da napreduju i proširuju proizvodnju, dokaz je i njihova namjera da na proljeće, pored dvije sobe za proizvodnju, opreme i treću. Najveći trošak im je 1.000 maraka za klima-uređaj.

Ne žele rizikovati pa se nadaju da će dobiti i neki podsticaj. Registrirani su kao poljoprivredno gazdinstvo. Kada je u pitanju zarada, kažu da pravi rezultat očekuju tek kasnije, dok se posao razvije te da treba još dosta ulaganja i odricanja.

"Dnevno u jednom ciklusu imamo berbu između 200 i 250 kilograma. Novu godinu smo započeli s prvom distribucijom izvan Zavidovića, zbog čega smo posebno zadovoljni", zaključio je Esad.


Tagovi

Proizvodnja šampinjona Esad Delić Elvir Delić Ostanak BiH Minimalno ulaganje


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi